DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Ezért jobb Hamilton Schumachernél és Sennánál a legendás kommentátor szerint

A hatszoros világbajnok mindig makulátlanul tiszta maradt pályafutása során, ezzel pedig túlszárnyalta a piszkos taktikákkal élő kiválóságokat – érvel a 96 éves Murray Walker.

Szezon végére Lewis Hamilton jó eséllyel megszerzi hetedik világbajnoki címét és átlépi a 91 futamgyőzelmet, túlszárnyalva a Formula-1 statisztikák alapján eddigi legjobb versenyzőjét, Michael Schumachert. Az autósport angol hangja, Murray Walker szerint egy téren honfitársa már most bizonyította, hogy jobb a sportág nagyságainál.

„Véleményem szerint – és ezt tényleg lehet vitatni – jobb, mint Schumacher vagy Senna. Ők ugyanis pályafutásuk során mindketten alkalmaztak nagyon kétes vezetési taktikákat. Mint mikor Schumacher szándékosan megállt Monacóban, hogy pole-pozíciót szerezzen, vagy amikor 1997-ben Villeneuve-vel ütközött Jerezben, Senna pedig Prosttal 1990-ben Japánban. Lewis Hamilton sosem csinált ilyet, mindig makulátlanul tiszta maradt. Extrémen rendes és gigászian tehetséges versenyző. Nem gondolom, hogy bárkit láttunk korábban, aki hozzá hasonló” – mondta az In The Fast Lane podcastadásban az egykori kommentátor.



Walker hozzátette, lehetetlen dolog minden idők legjobb versenyzőjéről beszélni: egy-egy generáció legjobbját – például Schumachert és Sennát a maguk idejéből – ki lehet emelni, a korszakok kiválóságainak összehasonlítása azonban mindig szubjektív.

„Számomra minden idők legjobbja egy Tazio Nuvolari nevű olasz fickó, aki a második világháború előtt versenyzett. Amikor viszont a nevét említem, mindenki csak pislog, mert sosem hallottak róla. Régebben (a Formula-1-es versenyzők közül) Fangiót mondtam, de szerintem hamarosan már Lewis Hamiltont fogom, mert a statisztikákat illetően már most több pole-t szerzett Schumachernél. Legalább három év van még benne, ami még három bajnoki címet jelenthet, így a statisztikák szerint ő fog a legnagyobbá válni” – magyarázta az F1-et 1950-es indulása óta szemmel tartó Murray Walker.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: