DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Mercedes letarolta a mezőnyt az időmérőn

Döbbenetes, a hibrid éra első éveit idéző fölénnyel uralta a Mercedes a Brit Nagydíj kvalifikációját. Hamiltoné a pole, Bottasé a második hely, mindenki más egy másodpercen kívül.

Borús, tegnaphoz képest jelentősen lehűlt időjárás fogadta a kvalifikációra készülő mezőnyt Silverstone-ban. Az első rajtkockára a Mercedes egyértelmű favoritként pályázik, a többiek már azt is sikernek könyvelhetik el, ha csak fél másodpercet kapnak a címvédőktől. Aki biztosan nem a megszerzett rajthelyről kezdi a holnapi futamot, az Danyiil Kvjat, nála sebességváltót kellett cserélni.

EeVxwG4XoAA9-23



A Q1 viszonylag zökkenőmentesen zajlott le, egyedül Nicholas Latifi kicsúszása okozott egy rövid sárga zászlós fázist az utolsó fél percben. A kiesőket az idén megszokott módon az előbb megpördülő Williams, valamint a két Alfa Romeo és a két Haas alkotta. Kis híján a Renault-k sem jutottak tovább, miközben George Russell a kilencedik, a beugró Nico Hülkenberg a negyedik helyen lépett tovább a Q2-be.

A második etapban kijózanító pofont kapott mindenki, aki abban bízott, hogy  bajnokságot vezető pároson kívül itt bárkinek esélye lesz. Bottas közepes keverékeken 1:25,015-öt autózva megjavította a tavaly felállított pályarekordját, és egy másodpercet adott a második Verstappennek. Mintha ezt érezte volna meg Hamilton, aki hibázott egy látványosat: a pálya és a sóderágy határán megpörögve kavicsot szórt a pályára, így piros zászlóval szüneteltették az időmérőt. A folytatást ő kezdte meg elsőként, és gyorsan felugrott a második helyre csapattársa mögé. Az idő lejártával George Russell, Danyiil Kvjat, Nico Hülkenberg, Alex Albon és Pierre Gasly esett ki. Meglepően gyengén szerepeltek a Racing Pointok, Lance Stroll - igaz eggyel keményebb keveréken - alig fél századmásodperccel ment jobbat ideiglenes csapattársánál, Hülkenbergnél, de ez elég volt a továbbjutáshoz.

EeVrzuqXgAAEanu

Az utolsó etapban az élen álló kettős és az őket követő csoportban is oda-vissza zajlott a pofozkodás. A vezető Hamilton képes volt 1:24,303-ra javítani a pályarekordot, amire Bottasnak végül nem volt válasza. Mögöttük a harmadik helyért Max Verstappen és meglepő módon Charles Leclerc között ment a párharc, miközben Sebastian Vettel csak a tizedik lett.

A Brit Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

EeV0CkXX0AI8XtR

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: