DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell: Fordított rajtrács? Én lennék az idióta

A szezonkezdet előtt mérlegelt fordított rajtrácsos futamok kedveztek volna a Williamsnek, de George Russell hálás, hogy végül elvetették az ötletet. Már az F2-ben sem szerette a koncepciót.

Az azonos pályán tartott dupla versenyhétvégék – mint a Red Bull Ringen az Osztrák és Stájer Nagydíj júliusban, illetve Silverstone-ban az előttünk álló Brit Nagydíj és 70. Évforduló Nagydíja – izgalmainak fokozására fordított rajtrácsos kvalifikációs futamokat javasolt a Liberty Media. Eszerint kísérleti jelleggel a pályák első hétvégéje normál formátumban zajlott volna, a második hétvégén viszont az időmérőt sprintfutammal váltották volna fel, amely a bajnokság fordított sorrendjében rajtolt volna. A csapatok egyöntetű támogatására lett volna szükség, de a Mercedes nemet mondott a koncepcióra.

Jelenleg az értékelés utolsó helyezettje George Russell, aki 16. helynél jobb pozícióban még egyszer sem ért célba. Ennélfogva a Brit Nagydíj online sajtónapján – amelynek szűk résztvevői körében szerepelt a Formula.hu is, mint állandó akkreditációval rendelkező lap – az újságírók szembesítették vele, hogy jelen pillanatban ő kezdhetne meg pole-pozícióból egy fordított rajtrácsos futamot.



„Van, aki azt hiszi, hogy mert a leglassabb autóban ülök, én szeretnék fordított rajtrácsos futamot. Holott a valóság teljesen az ellenkezője” – válaszolt a The Race nem túl hízelgő felvetésére Russell. „Ha a leggyorsabb autó lenne az enyém, akkor akarnám a fordított rajtrácsot, mert én lennék a hős, aki átvág a mezőnyöm, mindenki mellé mérföldekről szúr be. De a leglassabb autóval elöl én lennék a könnyű célpont, úgy tűnnék, mint egy idióta. Éppen ezért nagyon örülök, hogy nincs fordított rajtrács.”

Russell, a 2017-es GP3-as és 2018-as Formula-2-es bajnok már a kisebb kategóriákban sem volt oda a fordított rajtrácsos koncepcióért. Ezekben az osztályokban az első futam legjobb nyolc vagy tíz helyezettjét fordítják meg a második versenyre:

„A fiatalabb versenyzőknek, akik még tanulják a fortélyokat és egyenlő technikát használnak, jól jön második lehetőségként a hétvégén. Ugyanakkor ezekben a bajnokságokban is igazságtalannak érzem, amikor valaki nyer három futamot egy évben, de mindhárom sprintfutam volt, amiken jól jött ki neki a lépés. Hetedik-nyolcadik helyeken végeztek, így kerültek az első sorba mondjuk Monacóban. A monacói győzelemre sokáig emlékezni fognak, míg annak, aki jobban megérdemelte volna, nem jár ki ez az öröm” – magyarázta Russell a fordított rajtrács igazságtalanságát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: