DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton rekorderré teheti a Hungaroringet

Bár már Michael Schumacher győzelmi és világbajnoki csúcsához is veszélyesen közel jár, Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj hétvégéjén egy másik dominanciarekordban érte be a német legendát, amit jövőre tovább is javíthat.

hamilton_3



A Hungaroring egy ideje már az élmezőnyben tanyázik a Formula-1-es pályák tartóssági mutatójában, köszönhetően annak, hogy idén már megszakítás nélkül a 35. évben rendeztek Magyar Nagydíjat. Egyáltalán csak nyolc olyan pálya van a sport 1950 óta íródó történetében, amely ennél többször látta vendégül a sorozatot, és csak három olyan, amelyek túlszárnyalták a zsinórban 35 megrendezett futamot: Monza, Monaco és Silverstone. A pillanatnyilag leghosszabb sorozattal rendelkező nagydíjházigazdák sorából pedig Monaco idén ki is esett, hiszen a járvány miatt a városállam kénytelen volt törölni a versenyt, így a Hungaroring a három legrégebb óta talpon maradt pálya közé emelkedett.

Egy nagydíj hosszú történelmének pedig biztos jele az is, ha egy versenyző olyan sokszor tudja azt megnyerni, hogy azzal már az örökranglista rekordjait nyaldossa. Márpedig Lewis Hamilton ezen a hétvégén a Magyar Nagydíjon aratott nyolcadik sikerével beérte Michael Schumachert az egy pályán szerzett legtöbb futamgyőzelem tekintetében.

Schumacher Magny-Cours-ból őrzi ezt a rekordot, az ő karrierje idején a Francia Nagydíjnak otthont adó pályán tudott nyolc alkalommal is diadalmaskodni. Ayrton Senna korábbi, Monacóból való hat győzelmes rekordját azonban két másik helyszínen is felülmúlta, hiszen Imolában és Montrealban hét-hét alkalommal nyert.

magny2006_1

Hamilton a télen még úgy készülhetett a 2020-as szezonra, hogy két pályán is esélye lehet beérni Schumachert e tekintetben, hiszen a Hungaroring mellett Montrealból ő is hét győzelmet számlált, ám a kanadai fordulót a járvány miatt idén végül nem rendezik meg. Az egyetlen fennmaradt helyszínen, a magyar pályán azonban eddigi 86 futamgyőzelmének egyik legdominánsabbikát produkálva nyert, így tizennegyedik itteni rajtja végén már nyolcadszor állhatott a dobogó tetejére, több mint 50%-os sikerességi mutatóval uralva a mogyoródi létesítményt. Ha pedig Hamilton 2021-re is marad a mezőnyben, mint azt ő maga és a Mercedes is váltig állítja, akkor esélye lesz rámenni az egyedülálló kilencedik sikerre, és újraírni a vonatkozó rekordlistát, s a Hungaroring lenne az a pálya, amelyen egy versenyző a legtöbbször tudott nyerni az F1-ben.

Ha eljön ez a pillanat, nem kizárt, hogy már más tekintetben is egy lapon említhetjük majd a Formula-1 történetének két legsikeresebb versenyzőjét, hiszen Hamilton közel van hozzá, hogy már idén beérje Schumacher hét világbajnoki címét és 91 futamgyőzelmét (ez utóbbitól már csak öttel van elmaradva, s legkorábban a monzai Olasz Nagydíjon juthat el eddig a mennyiségig).

Schumacher Hamilton
győzelmei
Magny-Cours-ban a Hungaroringen
1994 (Benetton) 2007 (McLaren)
1995 (Benetton) 2009 (McLaren)
1997 (Ferrari) 2012 (McLaren)
1998 (Ferrari) 2013 (Mercedes)
2001 (Ferrari) 2016 (Mercedes)
2002 (Ferrari) 2018 (Mercedes)
2004 (Ferrari) 2019 (Mercedes)
2006 (Ferrari) 2020 (Mercedes)

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: