DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 12. szombat
F1

Wolff: A Ferrari tehet róla, hogy ilyen jók vagyunk

A Ferrari motorral való tavalyi trükközése duplán nyalt vissza a csapatra Toto Wolff szerint, hiszen nemcsak hogy visszaesett az olasz motorok teljesítménye idénre, de tavaly tőlük tartva a Mercedes is rákapcsolt.

Bár nyíltan nem beszél róla a csapat, a paddockban tényként kezelik, hogy a Ferrari-motorral szerelt autók az FIA szigorítása, az istállóval megkötött titkos „paktum” hatására veszítettek idénre jelentősen a teljesítményükből, miután a nemzetközi szövetség egyértelműsítette azon paramétereket és lehetőségeket, amelyekkel a riválisok szerint trükközni próbáltak Maranellóban. Ennek kapcsán beszédes, hogy míg a Ferrarik 2019-ben az egyenesekben voltak verhetetlenek, idén már a kanyargós pályák fekszenek nekik.

00119008_595



Mattia Binottónak egyre többet kell magyarázkodnia a Ferrari általános teljesítménye miatt, a Hungaroringen pedig továbbra is igyekezett elbagatellizálni csapata visszaesését, amikor azt mondta, az FIA új technikai direktíváihoz való alkalmazkodás miatt nemcsak ők, de a rivális gyártók is kompromisszumra kényszerültek. Az általában humoros és jókedélyű Toto Wolffnak pedig mostanság nem lehet túl jó a viszonya Binottóval, hiszen többször is kritizálta már a helyzethez való hozzáállását – és így tett most is, amikor kinevette az olaszok csapatvezetőjének magyarázatát.

„Egy nagy lótúró az a sztori a technikai direktívákról. Nagyon egyértelmű a szabály a hajtásláncokat illetően. Tavaly Austinban tisztázták, hogy mi a szabályos és mi nem, de ha egy gyártó előtte is a szabályoknak megfelelően járt el, akkor semmi meglepővel nem szembesült” – idézi Wolffot a Motorsport.

Mintegy még egyet döfve az ellenfelébe Wolff rámutatott, a Mercedes az idei teljesítményfölényét nagyrészt annak köszönheti, hogy a motorteljesítménnyel (álláspontja szerint a trükközés révén) a Ferrari tavaly a többi gyártó fölé kerekedett, nagyobb erőfeszítésre kényszerítve ezzel a címvédőket is.

„Az egész történetben az az ironikus, hogy bizonyos ellenfeleink teljesen új szintre hajszoltak minket” – mutatott rá. „Szinte kiégésig dolgoztunk tavaly, hogy innovatív módon fejlesszünk és versenyképesek maradjunk a pályán. Most itt állunk, és jelentős előrelépést értünk el a teljesítményben 2019 és 2020 között. Mindezt pedig azért, mert tavaly szükségünk volt rá, és ez egy kicsit tényleg ironikus számomra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: