DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Századokra volt a Q3-tól a Williams, a pontszerzés a cél

Az időmérő esőjében remeklő George Russellnek két Ferrarit kellett volna megelőznie, hogy hosszú idő után a csapat újra a Q3-ban szerepeljen. Leclerc büntetése után a 11. rajtpozíció az övé.

A Stájer Nagydíj esős időmérője esélyt adott a kiscsapatok kezébe, mellyel különösen George Russell tudott élni. A Williams versenyzője a 12. rajtpozícióba kvalifikált, a Q2-es etapban a két Ferrari mögött végzett: Charles Leclerc-től mindössze 0,008, a továbbjutó Sebastian Vetteltől 0,091 másodpercre végzett. Ennyire közel volt ahhoz Russell, hogy pályafutása során először az időmérő harmadik szakaszában szerepeljen – ami utoljára a csapatnak 2018-ban, Monzában sikerült, ahol Lance Stroll 10. lett.

„A fellegekben járok, semmi esetre nem számítottam ilyesmire” – idézi az Autosport Russellt, aki Leclerc háromhelyes büntetése után a 11. pozícióból rajtol. „Elégedett lettem volna a sima Q2-vel. Ha a hétvége előtt azt mondják, egyetlen tizedre lesz a Q3, tényleg nem hittem volna el. Nem igazán tükrözi a valós tempónkat, de azt igen, hogy a szerelők és mérnökök hétről hétre milyen kemény munkát végeznek. Ez igazi lökést ad nekünk.”



A Williams mérnöke, a jármű teljesítményéért felelős Dave Robson bevallotta, a csapat már arra számított, hogy a Q3-ba jutnak: „Az igazság az, hogy a Q2 során azt mondtuk, hogy igen, foglalkoznunk kell azzal, mi lesz, ha a Q3-ba kerülünk. Ez volt a nyilvánvaló cél, de nem akartuk azt sem elfelejteni, hogy a 11-12-13. hely nagyon hasznos lesz a vasárnapi napra. Igen, frusztráló ilyen kis különbséggel elveszteni. De azt gondolom, hogy ha alaposan visszatekintünk majd jövő hét elején, arra jutunk, hogy nagyon jól csináltunk mindent, ami rajtunk múlt” – mondta a szakember.

A kiváló rajthelyről a csapat célja a pontszerzés, erősítette meg Russell: „Nagyszerű volt, igazán örülök. Meglátjuk, mire leszünk képesek holnap. Remélem, legalább megtartani meg tudjuk. Meglepő módon egyenesbeli sebességünk viszonylag jónak tűnik. A pontok vannak megcélozva, de ezzel még várjunk” – mondta a versenyző, akinek korábbi legjobb rajtpozíciója 14. helyezés volt tavaly Spában.

A másik Williamsszel Nicholas Latifi jóval hátrébb, a 18. pozícióba kvalifikált, de az újonc is jó tempót diktált, ő a Q2-be jutást tartotta elérhetőnek: „Meglepett, milyen komfortosan éreztem magam, pedig ez volt első igazi esős edzésem, amelyen megkaptam a zöld jelzést, hogy odaléphessek. Csalódott vagyok, mert könnyen a Q2-be juthattam volna. Az első szett abroncson a top 15-ben volt a tempóm, de a másodikon nem jutottam tiszta körhöz, mindig forgalom vagy sárga zászló volt, aztán a piros következett” – mondta a kanadai pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: