DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton lemosta a mezőnyt az időmérőn

Több mint egy másodperces előnnyel húzta be a Stájer Nagydíj kvalifikációját a regnáló világbajnok - a szakadó esőben ismét a Mercedes klasszisa dominált, Verstappen a második helyre hozta be a Red Bullt.

Mivel a harmadik szabadedzést egy az egyben törölni kellett az eső miatt, így senkit nem ért meglepetésként, hogy az időmérő sem indult el időben szombat délután – az eső ugyan csillapodott, de a víz továbbra is állt a pályán, ezekkel az autókkal pedig ezen nem lehet haladni, egyszerűen leér az aljuk és felülnek a vízen.

Szerencsére azonban javult a helyzet és 46 perc késéssel ugyan, de elindulhatott az időmérő, amelyet végig, folyamatos esős körülmények között kellett teljesíteni. Mivel az előrejelzés szerint csak pár percig maradhatott „tiszta” az idő és utána ismét erősebb esőt vártak, így mindenki azonnal rákapcsolt és öt-tíz másodpercenként jöttek az új idők – hatalmas tűzijátékot hozott a Q1, folyamatosan változott az állás. A szakasz nagy vesztese a pénteki nap egyik sztárja, Sergio Perez volt, aki iszonyatosan szenvedett, két másodpercet kapott csapattársától, Lance Strolltól és már itt elvérzett a dobogóra is esélyesnek tartott Racing Pointtal – rajta kívül a két Alfa Romeo, Romain Grosjean és Nicholas Latifi az, aki elbúcsúzott. Antonio Giovinazzi volt az egyetlen, aki megtörte az autóját, a kilences kanyarban csúszott ki, de neki szerencsére nem lett baja.

A Q1-ben Hamilton-Verstappen-Norris-Sainz-Bottas volt az élmezőny sorrendje, a remekül kezdő Ferrarik pedig a szakasz végére kissé elfogytak, végül egyikük sem fért be a legjobb tízbe, innen indulhatott a Q2, amelyben pályafutása során először vehetett részt George Russell. Ez a szakasz már nem hozott akkora tűzijátékot, az érdekességét inkább az adta, hogy a végére ismét jobban nekieredt az eső, így aki addig nem futott jó kört, az kétségbeesetten erőlködött a javításért – ez azonban nem nagyon sikerült már senkinek. A két Ferrari táncolt pengeélen, végül Sebastian Vettel tizedik helyen becsúszott a Q3-ba, Charles Leclerc viszont tizenegyedikként kiesett – elvérzett Stroll is a másik Racing Pointtal, így a nagyon ígéretes hétvégébe egy egészen borzalmas időmérő rondított bele náluk. Az élmezőnyben Hamilton és Verstappen pingpongozott az első helyen, de a két McLaren, sőt, a két Renault is abszolút jó köröket futott és persze Bottast sem lehetett leírni – a Mercedes-Red Bull-McLaren-Renault sor mellé Vettel és az Alpha Taurival Pierre Gasly fért be a top tízbe.

A Q3-at Verstappen kezdte a legjobban, két tizeddel volt gyorsabb Hamiltonnál, azonban másodjára a brit visszavágott és átvette a vezetést – majd kicsit a semmiből megérkezett az egész délután csendes Bottas és egy remek körrel megviccelte a többieket, egyúttal az élre állt. Az egész szakasz arról szólt, hogy az élmezőnyben oda-vissza ment az adok-kapok, de aztán Hamilton még emelt egyet a szinten: odavert nyolc tizedet Verstappennek, innen jöhettek az utolsó próbálkozások.

A holland ezt az utolsó menetet azonban elrontotta, a kilences kanyarban kicsúszott alóla a Red Bull és bár nem törte össze az autót, ezzel eldőlt a pole sorsa – Hamilton pedig még egy ütést bevitt, döbbenetes autózással, 1,2 másodperces előnnyel megnyerte az időmérőt. Verstappen így is maradt második, a harmadik pozícióba pedig egy McLaren jött fel, ezúttal Carlos Sainz révén – Bottas csak negyedik lett és 1,6 másodpercet kapott Hamiltontól.

A brit dominanciája nagyon kidomborodott a végére, viszont vasárnap elvileg már száraz körülmények között kell megküzdeniük egymással.

Az időmérő edzés végeredménye:

q



 



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: