DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen négy századdal Bottas előtt pénteken

Remekeltek a Racing Pointok, viszont nem a Ferrarikról, vagy Lewis Hamiltonról szólt a Stájer Nagydíj délutánja - végül Verstappen és Bottas volt a leggyorsabb Perez és Stroll előtt.

Komoly hőségben vette kezdetét a Stájer Nagydíj második szabadedzése péntek délután, de a Formula-3-as kvalifikáció miatt néhány percet csúszott a program – közben azt is bejelentették, hogy Lando Norris három rajthelyes büntetést kapott, így az ő edzését már „elrontották” a stewardok.

A pilóták kemény és közepes keverékeken kezdtek, így a köridők elsőre kevésbé voltak jelentősek, az első komoly akció viszont negyedórával a kezdés után történt: Daniel Ricciardo alól kihúzták a szőnyeget és a kör végén háttal belecsapódott a gumifalba. A Renault jelentősen összetört, az ausztrál számára itt véget is ért az edzés, ráadásul az autóból kimászva kicsit a lábát is húzta, nem nézett ki jól az eset.

Az újraindítás után két dologra figyelhettünk fel, először is Max Verstappen megint panaszkodott az erőt vesztő Honda-motorra, ami nem volt túl jó ómen a Red Bull számára, másodszor pedig ismét csillogtak a Racing Pointok – felkerültek a lágy gumik, Sergio Perez pedig parádés körrel át is vette a vezetést. Ebben az időszakban viszont tanúi lehettünk egy eddig szokatlan játéknak: mivel komolyan felmerült, hogy ha törölni kell az időmérőt a várható komoly esőzés miatt, akkor a második szabadedzés eredményei alapján rajtolhatnak, így a nagyon közül többen is a közepes keveréken akartak gyors kört futni – Verstappen és Bottas is ezt csinálta. A finn egyébként a gyors körén jelentősen fel is tartotta a hollandot, aki finoman szólva ingerülten vette ezt tudomásul…

A másik Red Bullnak sem volt szerencséje, Alex Albon megforgott, alatta sem működött igazán jól a technika, ráadásul mindkét pilótától vettek el kört pályaelhagyás miatt is, igaz, Hamilton, Vettel és Stroll is ugyanígy járt a kilences kanyar miatt. Bottas aztán a lágy gumival sem tudta megverni Perezt, sőt, a mexikói pilóta fél másodperccel járt a komplett mezőny előtt a gyakorlás felénél, óriási formát mutatott a Racing Point versenyzője. 

Már csak fél óra volt hátra, amikor először le tudta őt nyomni valaki, Bottas sokadik próbálkozásra befért elé a Mercedesszel, majd szintén nem elsőre, de végül Verstappen is megcsípte – a holland egy extra középső szektorral felugrott az első helyre. Az időkből az azért látszott, hogy az egy héttel korábbi körökhöz képest a Mercedesek jóval lassabbak voltak saját maguknál, úgyhogy valószínűleg ők eléggé letekert motorral köröztek. 

Albon a végén még egyszer megreptette, de össze nem törte a Red Bullt, más pedig már nem történt az elejében, Verstappen négy századdal behúzta az edzést Bottas előtt, a harmadik-negyedik helyet pedig a Racing Pointok foglalták el - Lewis Hamilton hatodik, Charles Leclerc kilencedik, Sebastian Vettel pedig tizenhatodik lett, a némettől a Leclerc-rel kb. azonos körét elvették kiszélesítés miatt.

Egy dolgot emeljünk ki: elvileg van rá esély, hogy elmarad a szombati időmérő és ha ez így lesz, akkor a mostani Verstappen-Bottas-Stroll trió indulhatna az első három helyről vasárnap.

A második szabadedzés végeredménye:



állás

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: