DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ezért nem melegszik túl a fekete Mercedes

Bár eleinte a csapat sem tudta, lesznek-e negatív hatásai a rasszizmus elleni kampány miatt koromfeketére festett karosszériának, mostanra elmondhatják, az semennyit nem ront a teljesítményen.

A Mercedes Formula-1-es istállója a szezonkezdet előtt néhány nappal rántotta le a leplet az idei évre szimbolikus színekre festett W11-es autóiról, amelyekkel a rasszizmus ellen küzdő Black Lives Matter kampányhoz csatlakoztak. Mivel a csapat a 2010-es fennállása óta sosem használt ilyen sötét színt a versenyautóin, felmerültek aggályok a hűtéssel kapcsolatban, de a szezonnyitó során a csapat fellélegezve állapította meg, a festés egyáltalán nem növeli a motortér hőmérsékletét.

 y1gl7dexyj8ribclshod



"Nincs rá hatással" - nyilatkozta a csapat stratégiájáért felelős igazgatója, James Vowles. "A motorborítás felső felületén egy hővédő ezüst réteg található, így a külső szín lényegtelen. A rendszer és a hűtés hőmérsékletén sem vettünk észre semmilyen hatását. Egy minimális visszaverődést észleltünk, amit egy világosabb szín esetén nem tapasztalnánk, de a hőmérsékleti adatokra ez nincs hatással."

Toto Wolff az első versenyhétvége előtt elismerte, hogy az új szín okozhat meglepetéseket, de hozzátette, a csapata nem engedne utat egyetlen olyan módosításnak sem, ami negatívan befolyásolhatja az autó teljesítményét. "Végső soron az üzenet és a marketing fontos, de ha a teljesítmény romlik, az nem jó" - jelentette ki a csapatvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: