DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: Alonso jövőre visszatér az F1-be!

Ahogy azt a sajtóhírek alapján várni lehetett, a Renault szerdán bejelentette, hogy a kétszeres F1-es világbajnok másodszor is visszatér hozzájuk, így a spanyol lesz Esteban Ocon csapattársa 2021-ben.

alonso-renault-1



Amikor Daniel Ricciardo májusban bejelentette, hogy az idei év végén, kétéves szerződésének lejártával elhagyja a Renault-t és a McLarenhez igazol, egy a csapat és Fernando Alonso közötti közösségi médiás üzenetváltás nyomán rögtön szárnyra kaptak a találgatások, miszerint az F1-et 2018 végén elhagyó spanyol jövőre korábbi bajnokcsapatával visszatérhet a királykategóriába. A következő hetekre aztán ez a sejtés kissé elhalt, hiszen a józan ész is azt diktálta volna, hogy Alonso, aki többször is kijelentette már, hogy csakis a bajnoki cím esélyével ülne vissza egy Formula-1-es autóba, nem fogja magát a 2016 óta a középmezőnyben veszteglő Renault-hoz kötni. Az e hét kedden újra felerősödött visszatérési hírek azonban egy nappal később beigazolódtak, Alonso 2021-ben valóban ismét az F1-es mezőny tagja lesz, és a 2003-2006, valamint a 2008-2009-es periódusok után harmadszor is a Renault színeiben.

A spanyol elmondása szerint legalább két évig marad az enstone-iakkal, hiszen a győzelmet nem a jövő évre, hanem a nagy szabályváltozásokat hozó 2022-re prognosztizálják.

„A Renault a családom, hozzájuk kötődnek a legkellemesebb F1-es emlékeim a két világbajnoki címmel, de most csak előre tekintek. Nagy büszkeséggel és rengeteg érzelemmel tölt el, hogy visszatérek ahhoz a csapathoz, amely megadta nekem az esélyt a karrierem kezdetén, és most pedig ismét megadja ahhoz, hogy visszatérjek a legmagasabb szintre” – mondta a Renault közleményében Alonso. „A céljaim megegyeznek azzal, amit a csapat is a zászlójára tűzött. A téli előrelépésük hitelt ad a 2022-es szezonra kitűzött céljaiknak, én pedig mindenkivel meg fogom osztani a tapasztalatomat, a mérnököktől a szerelőkön át a csapattársaimig. A csapat vissza akar térni a dobogóra, és meg is vannak ehhez a képességei. És velem is ugyanez a helyzet.”

Az F1-es távolléte során a WEC-ben a Toyotával egy harmadik autós világbajnoki címet is bezsebelő, idén januárban pedig magát a Dakar Ralin is kipróbáló Alonso jövőre Esteban Ocon csapattársa lesz, akit 2021 végéig köti szerződés a csapathoz. Idén azonban a Renault-nak továbbra sem sikerült komoly áttörést elérnie az első versenyhétvége alapján, és mivel a következő szezonra új karosszériát sem építhetnek a csapatok, Alonsóra jó eséllyel nem fog kellemes első szezon várni. 

 

Lapunk podcaststábja rekordsebességgel reagált a bejelentésre, fél órával a hír után máris hallgatható Gellérfi Gergő és Mészáros Sándor elemzése Alonso F1-es visszatéréséről.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: