DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Meglepetést okozhat a fekete festés a Mercedesnek?

Akár meglepetést is okozhat a Mercedesnek a vasárnapi Osztrák Nagydíjon a W11-esek különleges fekete köntöse – ismerte el a különítmény vezére, Toto Wolff.

Hogy miért? Köztudott: a fekete szín jobban szívja magába a napfényt és a forróságot, mint a szokásos ezüst, márpedig a futam idejére forróságot, 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósolnak a Red Bull Ring környékére. Noha a felvetés - hogy a Black Lives Matter kampány jegyében választott színezet befolyásolhatja az autó viselkedését – első hallásra bagatellnek tűnhet, Wolff az időmérőt követő online sajtóértekezletén elismerte: egyáltalán nem az.

„Nagyon jó kérdés! – mondta az első rajtsort Valtteri Bottas és Lewis Hamilton révén kisajátító alakulat vezére. – Az, hogy milyen üzenetet próbálunk továbbítani és milyen a marketing, roppant fontos, de ha ez a teljesítmény rovására megy, az nyilvánvalóan nem jó. Természetesen végeztünk kalkulációkat, de holnapra 30 fok körüli hőmérsékletet jósolnak, így ki fog derülni, hogy az ezüst színű autóval végzett szimulációink eltérnek-e attól, amit a pályán tapasztalatunk majd a fekete autóval. Hangsúlyozom: nagyon jó az észrevétel, mert ez egy picike ismeretlen számunkra!”

bcm



Wolff az online beszélgetés során beszámolt arról is, hogy milyen az élet a spielbergi F1-es kempingben. A versenyzők, szakvezetők, egyéb szakmai személyiségek a járványhelyzet miatti szigorítások értelmében a hétvégét a versenypálya egyik nagy parkolójában töltik saját lakóbuszaikban, ahol – mint a Mercedes főnökétől megtudhattuk - már az eddigi néhány nap alatt is kiváló volt a hangulat.

„Nagyon kényelmes a helyzet, hiszen a beléptetőkapuk közelében vagyunk, nagyjából 50 métert kell sétálnunk, hogy eljussunk a munkahelyünkre – mondta mosolyogva Wolff. – Tetszik nekem ez, hogy visszatértünk picit az autósport gyökereihez, emlékeztet arra, amikor én is versenyeztem alacsonyabb kategóriákban. Akkor is lakóbuszban aludtunk és csak azzal foglalkoztunk, ami igazán számított, ez pedig a teljesítmény és az, amit a stopperóra mutat. A hangulat egyébként remek, reggelizünk a motorhome-ban, majd körbenézünk a szomszédoknál. Ma például Sebastian Vettellel beszélgettem, együtt ebédeltem Olával (Kallenius, a Daimler vezére – a szerk.). Igazi Formula 1-es kemping van itt. Élvezetes!”

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: