DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mercedes-uralom a Red Bull Ringen

Egyelőre a mezőny felett állnak Lewis Hamiltonék, a második szabadedzést is nagyon simán húzták be - a Racing Point nagyon jó, a Red Bull bizonytalan, a Ferrari pedig egyelőre egyszerűen lassú.

Délelőtt kettős Mercedes-sikert és kettős Ferrari-betlit hozott a 2020-as Formula-1-es szezon első szabadedzése, délután 15 órakor innen folytatódott a program a második gyakorlással. Az első percekben az egyik rózsaszín Mercedes, Lance Stroll diktálta a tempót, egy egészen pofás, 1:05,4-es körrel állt az élre – majd bő tíz perc elteltével Danyiil Kvjat látványos megforgása „dobta fel” egy kicsit az edzés elejét. Nem sokkal később Nicholas Latifi alól is kihúzták a szőnyeget, sőt, mindjárt kettőt is hibázott, de egyikük sem törte meg az autót egyik alkalommal sem.

Húsz perc kellett ahhoz, hogy Max Verstappen átvegye a vezetést és fusson egy erősebb kört, de csak kilenc századdal előzte meg Strollt, illetve szűk két tizeddel Valtteri Bottast és mindössze addig állt az élen, amíg meg nem érkezett az első szabadedzést behúzó Lewis Hamilton, aki három tizeddel kínálta meg a mezőnyt. Az első lágygumis köröknél megint megvillant és átvette a vezetést a Racing Point, Sergio Perez bizonyította, hogy komolyan kell venni ezt az autót, majd itt már a Ferrari is mutatott életjeleket: Sebastian Vettel a harmadik, Charles Leclerc pedig az ötödik helyre izzadta fel magát.

A Mercedesnél azért mutatkozott némi előny a többiekhez képest, amikor arra volt szükség, akkor mindig rá tudott tenni egy lapáttal a világbajnok istálló: a lágy gumikon Bottas került az élre, majd jött Hamilton és egy óriási körrel megint helyre tette a többieket. Az időmérős szimulációkat követően így ismét Mercedes 1-2-t láthattunk, de a Racing Pointok tempója is teljesen egyértelmű volt: harmadik-hatodik helyen álltak Perezék, Sebastian Vettel a negyedik helyre hozta be a Ferrarit, a Red Bullok viszont elmaradtak a várakozástól.

Max Verstappen kicsit panaszkodott is a technikára, illetve egyszer a pályáról is lecsúszott, nem igazán találták a ritmust az energiaitalosok – Albon is hibázgatott, elég érzékenynek tűntek a Red Bullok. Ebben benne lehetett a viszonylag nagy és folyamatosan változó irányú szél is, mindenesetre az edzést összegezve azt mondhatjuk, hogy két dolog állandó: a Mercedes dominanciája és Romain Grosjean fékstabilitással való szélmalomharca - a franciának most is voltak ilyen jellegű kalandjai...

Hamiltonék viszont csúnyán leoktatták a mezőnyt és rajtuk kívül igazából csak a Racing Point lehet elégedett egyelőre - a Ferrari középcsapatként működött pénteken, míg a győztesnek várt Red Bull egyelőre szintén messze elmaradt a Mercedes szintjétől. Verstappenék igazán gyors kört nem is tudtak futni a lágy gumikon, míg a Ferrarinál Vettel egyelőre gyorsabbnak bizonyult Leclerc-nél.

A második szabadedzés végeredménye:

eredmény



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: