DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Felfoghatatlan összegű az F1 kölcsöne

Egy közel egybillió forintos hitellel kapcsolatban módosította kötelezettségvállalási szerződését a Liberty Media, így az F1 jövője pénzügyileg 2021 végéig biztosított.

Nagy teher került le a Liberty Media válláról egy 2,9 milliárd dolláros kölcsön és egy 500 millió dolláros hitelkerettel kapcsolatban. A cégcsoport az F1 számára vette fel a fenti összegeket, amelyekkel kapcsolatban egy kötelezettségi szerződést is kötöttek. Ebben megfogalmaztak egy maximális adósság/profitarányt, amelyen belül az F1-nek működnie kell. A sorozat ezt egy átlagos szezonban gond nélkül teljesíti az elvártakat, a világjárvány azonban jelentősen befolyásolja 2020-as bevételeket, így felmerült a szerződés megszegésének veszélye.

 f1-leallas-2020



A Moody’s hitelminősítő intézet szerint már áprilisban „igen magas valószínűsége” volt annak, hogy az F1 nem teljesíti a kötelezettségeit. Erre a Liberty Media jól reagált, ugyanis sikerült átvinni a szerződéssel kapcsolatos módosítási szándékát, így az abban foglalt feltételek csak 2022. január elsején lépnek életbe. Ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a sorozat átvészelje az előtte álló, pénzügyileg várhatóan rázós másfél évet.

Chase Carey vezérigazgató elárulta, ez a módosítás „a megfelelő likviditással és egy erős költségvetéssel segíthet nekünk átvészelni a nehéz időket” – idézte őt a Motorsport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: