DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megkapja a 150 milliós mentőövet a McLaren

Az autógyártó a Bahreini Nemzeti Bankkal kötött megállapodásának köszönhetően elkerülte a közvetlen pénzügyi veszélyt, így ebben az évben az F1-es csapat finanszírozása is biztosított.

Ahogy a legtöbb autógyártó céget, úgy a McLaren Csoportot is érzékenyen érintették az idei világjárvány hatásai. A vezetőség újrafinanszírozásra tett kísérletei folyamatosan akadályokba ütköztek, ugyanis a hitelezőik egy csoportja nem akarta, hogy tulajdonaik (köztük a klasszikus autók gyűjteménye) jelzálog alá kerüljenek. A helyzet sürgőssége miatt a McLaren a bírósághoz fordult, ahol dokumentumokkal bizonyította, hogy ha tovább blokkolják a finanszírozási kísérleteket, azzal nagy bajba kerülhet a cég. Megállapították, hogy július 17-ig 280 millió fontra van szükségük.

norris-action-abudhabi-20191



Bár a csapat sikeresen végigvitte az ügyet a bíróságon, eközben tárgyalásokba kezdett a Bahreini Nemzeti Bankkal egy hitel ügyében. A tárgyaló felek mögött közös érdekeltség húzódik, az intézet ugyanis 44%-ban ahhoz a Mumtalakat Cégcsoporthoz tartozik, aminek 56%-os részesedése van a McLarenben.

Ezzel kapcsolatban egy rövid közleményt adott ki a pénzügyi intézmény. „A Bahreini Nemzeti Bank ezúton megerősíti, hogy a végső dokumentum aláírásra került, és minden szükséges engedély jóváhagyásra jutott a 150 millió fontos tranzakcióval kapcsolatban” – közölték.

Az utcai autókat gyártó részleg és az F1-es csapat finanszírozása így 2021-ig biztosított, de a hosszabb távú stabilitás érdekében további lépésekre van szükség.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: