DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egy pozitív vírusteszt, és bukta a hétvégét a csapat?

Nyakunkon a szezonnyitó, de a Renault csapatfőnöke szerint még mindig nem teljesen világos, mit jelent majd egy-egy istálló számára, ha koronavírus-fertőzöttet találnak a személyzetének tagjai között.

A Formula-1 nem bízza a véletlenre a versenyzéshez való óvatos visszatérést a világjárvány árnyékában, hiszen részletes protokollt dolgozott ki a csapatszemélyzet mozgására a versenyhétvégék alatt, ami a repülőtérre való megérkezéstől a paddockon belüli létezésen át a hazautazásig minden mozzanatra kitér. A cél, hogy minden lehetségeset megtegyenek a sorozattal utazó személyzet megfertőződésének elkerülése érdekében: senkivel nem léphetnek kapcsolatba a célország lakosai közül, és a csapatok még egymástól is elkülönítve élnek majd, sőt, még a csapatokon belül is alcsoportokba tagozódnak a dolgozók, abban a reményben, hogy egy esetleges megfertőződés során csak az érintett alcsoport tagjait kell majd karanténba és vizsgálat alá helyezni. 

ocon



A Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul azonban egyelőre nem lát teljesen tisztán azt illetően, hogy hány ember elkülönítését vonhatja magával egy pozitív eset felfedezése, és hogyan befolyásolja ez az istálló hétvégi működését. Mondandójából kiolvasható, a túlreagálás helyett inkább a versenyhétvége zavartalan lebonyolítására szavazna. 

"Nehéz megtalálni a középutat a kockázatvállalás és a csapat működtetésének szükségessége között. A kötelező eljárásokat részletező dokumentum is kissé képlékenyen fogalmaz helyenként, aminek kapcsán még egyeztetnünk kell az FIA-val, a Formula-1-gyel és a versenyigazgatóval, Michael Masival" - mutatott rá Abiteboul.

"A legnehezebb feladat a csoportok és az alcsoportok elkülönítése lesz. Ha valaki pozitív tesztet produkál, akkor a leírás szerint csak azt az alcsoportot fogják elkülöníteni, amelynek ő is a tagja, de ezt még mindenképpen tisztáznunk kell, hiszen még ez is azt jelentheti, hogy egyetlen pozitív teszt megbénítja az egész csapatot. Ha egy teljes napot vesz igénybe, hogy megérkezzen a tesztek eredménye, akkor ha az elkülönítés szombat reggel történik, egész biztosan nem leszünk képesek résztvenni az időmérőn és a versenyen. Megértem és üdvözlendőnek tartom azt a rengeteg munkát, amit az FIA és a csapatok a protokoll felállításába fektettek, de világossá kell tennünk, hogy hol húzzuk meg a határt a kockázat és a józan ész között."

Az intézkedések legelső bejelentéséhez képest egyébként már némi enyhítés is történt, hiszen jelen állás szerint a futamrendező országban tartózkodó F1-es személyzet tagjain nem kettő, hanem ötnaponként fognak körönavírus-tesztet végezni.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: