DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A McLaren is a csapata eladásán gondolkodik

Az F1-es és az indycaros projektjeit tömörítő McLaren Racing egy részének eladását fontolgatja az anyacég. A befolyó összeget visszaforgatnák a Formula-1-es csapatba.

A többi Formula-1-es istállóhoz hasonlóan a McLaren is keményen dolgozik azon, hogy a világjárvány hatásait kiküszöbölje, és stabilan folytathassa a versenyzést. Az autóipart és az autósportot is kifejezetten érzékenyen érintette a krízis, elég csak a Renault megszorításaira vagy a Williams új tulajdonos utáni kutatására gondolni. Utóbbihoz hasonlóan most a wokingi gárda is pénzügyi segítségre szorul, a Sky Sports értesülései szerint ugyanis a vezetőség az F1-es és az indycaros projekteket tömörítő McLaren Racing egy részének eladásán gondolkodik. 

norris-teszt-20201



Egészen pontosan annak maximum 30 százalékától válnának meg, a befolyó összeget pedig visszaforgatnák az F1-es istállóba, így garantálva azt, hogy az alakulat 2021-ben a megengedett maximummal, 145 millió dolláros költségvetéssel működne. Ezzel egyértelmű céljuk, hogy egy szintre kerüljenek az élmezőnyt alkotó Mercedesszel, Ferrarival és Red Bull-lal. A 2021-es egy különösen fontos év lesz a csapatok számára, ugyanis ekkor fordul minden figyelem a 2022-ben bevezetésre kerülő újgenerációs autók fejlesztésére.

Mivel a McLaren Racing és az anyacég tulajdonosai egyek és ugyanazok, így az eladáshoz némi újraszervezés szükséges. A McLaren Csoport jelenlegi többségi tulajdonosa körülbelül 56%-kal a bahreini Mumtalakat holdingtársaság, míg 14% Mansour Ojjeh, 10% pedig Michael Latifi kezében van. A maradék 20% kisebbségi részvényesek tulajdonában áll. Mivel Latifi eközben a Williams istállójában is érdekelt, így elsősorban az ő részesedése válhat kérdésessé a McLarenben – írta a Motorsport.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: