DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Csapatok távoztak volna, ha nincs költségsapka

Ross Brawn szerint akkora csapást mért az F1-re a világjárvány, hogy több szereplő erősen elgondolkodott a sorozatból való kivonuláson. A költségsapka bevezetése tartotta őket vissza.

A Formula-1-ben már a világjárvány kitörése előtt is tervben volt egy költségvetési plafon bevezetése 2021-re, a krízis kitörése azonban nagyszerű lehetőséget adott a sorozat vezetőinek és az FIA-nak arra, hogy még szűkebbre húzza a száguldó cirkusz egyre terebélyesedő nadrágszíját. Az eredetileg 175 millió dollárban meghatározott éves limitet így 145 millióra csökkentették, amire végül minden istálló rábólintott. Ross Brawn elmondása szerint a döntésnek óriási szerepe volt abban, hogy megmaradt a húszautós mezőny.

 f1-grid-20193



„A krízis megteremtette a lehetőséget, amit a költségplafonban mindig láttunk. Ha egyszer meghatározzuk, utána bármikor módosíthatunk rajta. Mielőtt ez az egész megtörtént, arról beszéltünk, hogy ha egyszer kitör egy válság, akkor ahhoz mérten tudjuk majd állítani a költségplafont” – idézte az F1 sportszakmai vezetőjét a Motorsport. 

„Szerintem, ha a csapatok nem tudtak volna odaállni a vezetőség elé, hogy ’a Formula-1 fontos, és a jövőben kevesebbe fog kerülni’, akkor nem tudtunk volna annyi gyártót és istállót megtartani, mint amennyivel most rendelkezünk. Nehéz a Formula-1 mellett érvelni, ha eközben a gyár megszorításokra kényszerül. Lekopogom, de minden fontos szereplőt sikerült megtartanunk, és ez annak köszönhető, hogy pénzügyileg fenntarthatóak lettünk.

Szintén a globális krízis szülte intézkedés a 2021-re tervezett, radikálisan átalakított autók egy évvel későbbi bemutatása. „Azokra a területekre helyeztük a hangsúlyt, amelyeket tapasztalataink szerint a szurkolók fontosnak tartanak, ahelyett, hogy olyan területekre költöttünk volna sok pénzt, amelyekről semmit sem tudnak. Ezek az autók szerintem sokkal jobban néznek ki, és egyértelműen hatékonyabban tudnak egymással versenyezni” – árulta el Brawn.

 
 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: