DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Új szenzort kell betenni az F1-es autókba a Ferrari-FIA paktum miatt

Megvan a híres titkos egyezmény első hozadéka: egy új szenzort kell beszerelni az autókba már az egy hónap múlva esedékes szezonnyitóra is, így döntött az FIA.

A sokakat kiborító titkos Ferrari-FIA paktum hozadéka lehet az a plusz szenzor, amit az FIA most kér majd a csapatoktól. Mint ismert, a maranellói F1-es istálló motorjával kapcsolatban a riválisok biztosan állították tavaly, hogy nem felel meg a szabályoknak, az FIA viszont ezt nem tudta bizonyítani és bár elvileg a Ferrarinak kellett volna bizonyítani azt, hogy szabályos, a szövetség ebbe nem ment bele - végül valamilyen titkos megállapodást kötöttek a felek, a Ferrari nem kapott büntetést, de... cserébe ad valamit.

16_5



Ez a valami pedig minden bizonnyal az lett, hogy segített a szövetségnek megelőzni azt, hogy bárki más is használhassa azt a trükkös megoldást. A The Race ugyanis arról ír, hogy a Ferrarinak, a Mercedesnek és a Red Bullnak is be kell építenie egy olyan szenzort már az első futamtól kezdve, ami az ERS-rendszer energia-visszanyerését figyeli. Ezen felül egy olyan szabályt is alkotott az FIA, amely alapján még alaposabban utánanézhetnek, hogy mennyi olaj is került a motorokba - ezt is szigorúan szabályozzák, de már régebb óta pletyka, hogy ezzel trükköznek a csapatok, különösen a Ferrari.

Az olajégetést tekintve egyébként is szigorítottak a szabályokon 2020-ra, most viszont az ellenőrzéseken is szigorítanak.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: