DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Privát teszten rázódhatnak vissza a pilóták a szezonkezdet előtt?

Erről beszélt a Williams versenyzője, George Russell. Legalább kétéves versenygéppel lehetőség van szabad tesztre, de elképzelhető az is, hogy a brit F2-es vagy F3-as autóval készül fel a visszatérésre.

Négy hónap fog kimaradni a Formula-1-es versenyzőknek, mikor júliusban, a szezont nyitó Osztrák Nagydíjon újra autóba ülhetnek: ekkora holtidőszak még az idényzáró és a következő év első tesztje között sem szokott lenni. Lehetséges, hogy egyes pilóták privát teszten, alacsonyabb kategóriás formulaautóval vagy korábbi F1-es géppel rázódnak vissza, hogy Spielbergbe felkészültebben érkezzenek meg – erről beszélt George Russell.

„Reálisan úgy gondolom, a gokartozás lesz az első lehetőség. Amint lehet, gokartozni fogok, de végső soron szeretnék Formula-1-es autóba is ülni, mielőtt újra versenyezni megyünk. Vagy Williamsszel vagy Mercedesszel, ezt még meg kell várnunk. Szeretnék így köröket gyűjteni, de az is lehet, hogy Formula-3-as vagy Formula-2-es autóval kerül sor rá. Bármi, aminek négy kereke van és körbe tud menni egy versenypályán, jobb mint a semmi” – mondta a Sky Sportsnak Russell.

A szabályok értelmében kétéves, azaz 2018-as modellekkel már szabadon megengedett a tesztelés. George Russell a Williamsnél versenyez és a Mercedes pártfogoltja, ezért jöhet szóba mindkettő istálló.



Az elmúlt két virtuális F1-es nagydíjat megnyerő Russell arról beszélt, a hosszas kihagyás alatt mennyire könnyű kizökkenni a formából. A korlátozott eszköztár minden lehetőségét meg kell ragadnia, hogy ne veszítse el a fonalat:

„Hihetetlenül nehéz. Szerintem egy versenyzőnek sincsen pálya és F1-es autó a hátsó udvarában, nem olyan könnyű a dolgunk, mint egy focistának, aki rugdoshatja a labdát odakint. Megteszek mindent, amit tudok az itt levő konditeremben, kardióval, futással vagy biciklizéssel, de mentális szempontból is.”

„Például zsonglőrködni tanulok, hogy ezzel eddzem az agyam: amíg bírok, a labdára koncentrálok. Mostanában többet invesztáltam csúcsminőségű szimulátoros felszerelésre, nem csak a szórakozás kedvéért, hanem hogy azzal edzhessek. Szerintem ezen a módon lehet legközelebb kerülni a valósághoz. Formában kell lennem és készen kell állnom, amikorra visszatérünk” – avatta be felkészülésébe a közönséget Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: