DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Káros szenvedély a könyvfüggőség?

Függőségről akkor beszélünk, ha valaki bizonyos szenvedélynek folyamatosan, mondhatni kényszeresen hódol. Ha függőség kerül szóba, a legtöbben a drog- és az alkoholfüggőségre asszociálnak, de manapság nem számít ritkaságnak a szerencsejáték-függőség, a vásárlási kényszer és a számítógéppel összekapcsolható függőség sem.

De mi a helyzet a könyvmolyoknak becézett tömeggel? Napi hány fejezettől lesz függő valaki? És miért baj a könyvfüggőség?

Amikor káros a könyvfüggőség

A könyvmolyok hajlamosak magukat viccesen könyvfüggőként definiálni, azonban ez az esetek igen kis százalékában tartalmaz némi valóságalapot.

Gondoljunk csak bele abba, hogy például az alkoholfüggőség milyen tünetekkel jár, és ezt hasonlítsuk össze a könyvfüggőséggel. Az alkoholizmusban szenvedő egyén mindent megtesz azért, hogy a napi adagjához hozzájusson, sőt, idővel emeli az adagot, hiszen csak így tudja fenntartani azt a hatást, amit az alkoholtól vár. Ha nem kapja meg a szokásos dózist, akkor testi és lelki elvonási tünetek jelentkeznek. Az alkoholista teste és lelke egyaránt megváltozik a függőség hatására, az élete a függősége köré szűkül, mindent ennek rendel alá, és nem törődik a következményekkel.

https-__www.mai-konyv.hu_ - 2020 május - Cikk2



Ennek fényében azt hihetnénk, hogy a könyvfüggőség messze nem ilyen káros a személyiségre, ez azonban nem igaz. Ugyanis egy valóban könyvfüggő ember élete a könyvek körül forog, kizárólag abban leli örömét, ha olvashat. Ezért elhanyagolja az emberi kapcsolatait, megszűnik a kapcsolata a külvilággal, idővel pedig a munkáját is feladja, hogy a felszabaduló időt olvasással tölthesse. Ennek következményei pedig kísértetiesen hasonlítanak az összes többi függőség miatt kialakuló helyzetre: vagyis az elvesztett munka miatt megszűnik a bevétel, ami éhezéshez, végül hajléktalansághoz is vezethet.

Amennyiben Ön szerencsés, és nem szenved ebben a betegségben, de szeret olvasni, válasszon egy szépirodalmi könyvet a Mai-Könyv.hu kínálatából!

Milyen jelei vannak a könyvfüggőségnek?

A könyvfüggőség egy viselkedési rendellenesség, ami nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, ezért érdemes figyelni a kezdeti jelekre.

- Nem sikerül kordában tartani az olvasást.

Egy könyvfüggő szinte bármilyen helyzetben képes olvasni, és rendszerint meg is ragadja az alkalmat, vagyis olvas evés közben, a kádban, a buszon, a vonaton, a metrón és a repülőn is.

- Mindig az olvasás kerül az előtérbe.

Aki alvás helyett olvas, vagy lemondja a családi programokat, hogy inkább olvasással tölthesse az időt, az bizony függőségben szenved.

- Elhanyagolja a kötelességeit.

Legyen szó munkahelyi vagy otthoni kötelességekről, az olvasás előnyt élvez, a következmények pedig nem számítanak.

- Megjelennek az elvonási tünetek egy kisebb szünet után.

Amikor az olvasás nélkül töltött órák sivárnak tűnnek, és már nem érdekli a valódi élet, csak a könyvek és az olvasás után sóvárog valaki, akkor komoly a baj.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: