DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A szénhidrát, a fehérje vagy a zsír a barátunk?

Most őszintén! Te miből fogyasztod a legtöbbet a nap során? Ne szerénykedj, ugye, hogy a szénhidrát volt, ami elsőnek eszedbe jutott? Sajnos ez jellemző korunk táplálkozására, aminek komoly egészségügyi kockázata van. Lássuk, hogy mit is kell tudnunk a címben szereplő trióról!

Szénhidrát

Az idők során kialakult, szénhidrátban gazdag táplálkozást viszi tovább az ember annak ellenére, hogy a hozzá kapcsolódó fizikai aktivitás és szükséglet 180 fokos fordulatot vett. Míg korábban a paraszti élethez alkalmazkodva nagy mennyiségű energiára volt szükség a fizikai munkához, addig ma javarészt ülőmunkát végzünk és keveset sportolunk. Ez pedig egyenes út az elhízáshoz és a különböző, kapcsolódó megbetegedésekhez. 

Ilyenek lehetnek a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás, a cukorbetegség és persze a különböző anyagcsere-betegségek. 

 https-__magzsola.hu_ - 2020 május - Cikk1



Ezeknek a megelőzésére nincs hatékony mód, hiszen ahány ember, annyi szervezet. Ennek köszönhetően nem lehet mindenkire egy egységes kezelési módot ráhúzni, hanem minden esetben személyre szabottan kell kialakítani a megfelelő étrendet. Ehhez tudni kellene az adott személy étkezési szokásait, a hasznosuló tápanyagokat, és ezek függvényében felállítani egy tökéletesen egyéni étrendet és életmódbeli ajánlást.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezet a rendszertelen vagy épp nem elégséges táplálkozás esetén raktároz, így könnyen beindul az elhízás. 

Zsírok

Bár az tagadhatatlan, hogy zsírra szüksége van az emberi szervezetnek, közel sem mindegy, hogy milyen zsírsavakból épül fel ez a bevitt mennyiség. Hiszen a zsírban oldódó vitaminok létfontosságúak az egészség érdekében, de a legjobb, ha ezek mellé olajos magvakat ropogtatunk, amik fedezik a felszívódáshoz szükséges mennyiséget.

A túl sok, nem megfelelő zsírsav a szívbetegségek hatékony indikátora, míg ha optimális a bevitt telített és telítetlen zsírsavak aránya, akkor nem kell attól félni, hogy problémát okoznak. 

Energia a javából

A leggyorsabban a szénhidrátokból nyerhetünk energiát, mivel a glükóz hasznosulása igen gyors és egyszerű. Nem véletlen, hogy vizsgán is szőlőcukrot vagy édességet nassolunk, hogy mozgásra bírjuk az agyunkat. Egyetlen hátrányuk, hogy rövid idő alatt ki is ürülnek a szervezetből, mivel gyors a szervezet inzulinválasza. Az eredmény pedig aktív teljesítmény, majd kimerült, kiürült energiaraktárak.

A zsírok bár hosszabb idő alatt juttatnak energiához, de az hosszú távon tart. Hiszen ha a szervezet nem jut elegendő energiához, akkor megnyílnak a zsírraktárak, aminek hatására nagy mennyiségű energia szabadul fel. Így indul be a fogyás is. 

Éppen ezért mindenképp érdemes végiggondolni, hogy mikor, miből és mennyit fogyasztasz, hiszen rengeteg függ tőle, nem csak a súlyod, de a teljesítőképességed és nem mellesleg az egészséged is. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: