DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Tévhitek az ekcémáról

Az ekcéma a gyerekek közel 15-20 százalékát, a felnőttek 2-3 százalékát érinti. Kevesen tudják, hogy az ekcéma gyűjtőfogalom, amely több, különböző eredetű bőrbetegséget takar. A kiváltó okokat két nagy csoportba osztja a tudomány.

Egyik az exogén ekcéma, amelyet külső allergének, például állati szőr, vegyszer, pollen okoz. A másik pedig az endogén ekcéma, amelyhez veleszületett hajlam vezet, de a testben elszaporodó baktériumok, bélbaktériumok egyensúlyának felbomlása, hisztaminintolerancia, esetleg valamilyen más anyagcserezavar is okozhat.

Az allergiateszteken túl több különböző vizsgálatot is érdemes elvégeztetni (például gasztroenterológiai kivizsgálás, góckutatás, a hisztaminszint ellenőrzésére DAO teszt, stb.), és a kiváltó ok tudatában már könnyebb megtalálni a megfelelő kezelést.

Ezeket biztosan rosszul tudtad az ekcémáról!

Az információ hiánya remek táptalaja a tévhiteknek, ezzel pedig könnyen okozhatsz még több szenvedést a betegnek, szóval érdemes kerülni őket. Fontos, hogy megfelelő hírportálról tájékozódj ebben a zajos világban. Most a megbízható Filter.hu-n keresztül mutatjuk be az ekcémára vonatkozó hamis állításokat.

https-__www.filter.hu_ - 2020 május - Cikk2



1. Természetesség mindenek felett!

Az első tévhit is ehhez kapcsolódik, ugyanis sokan gondolják, hogy a természetes összetevőket tartalmazó készítmények - mint a shea vaj, a kamilla- vagy a körömvirágkrém - megszüntetik az ekcémát. Ez sajnos tévedés, bárcsak ilyen egyszerű volna! Egy részük kellemetlen allergiás reakciót válthat ki, ami rontja a bőr állapotát. Az azonban igaz, hogy az ekcémás betegnek javasolt tartózkodnia a tartósítószer, színező- és illatanyagoktól. Ezek helyett inkább gyógyszertárban kapható hidrolipidréteget javító krémeket érdemes használni.

2. Az ekcéma fertőző betegség

Az ekcéma nem fertőző betegség, külső és belső tényezők váltják ki, de ezt másik emberre nem lehet átadni. Undor helyett mutass inkább empátiát! 

3. Az étrend alapjaiban befolyásolja az ekcémát 

Ez részben igaz, ha ugyanis a vizsgálatok eredményeként kiderül, hogy helyes étrenddel lehet javítani a beteg állapotán, akkor az befolyásolhatja, mégpedig pozitív irányba az ekcémát, otthon azonban ne kezdjen senki kísérletezni! A magas hisztamintartalmú ételek pedig eleve ronthatnak az ekcémás tüneteken, ezeket a fellángolás szakaszában érdemes kerülni.

4. A szteroid káros, ezért minden erővel kerülni kell!

A szakirodalom szerint az ekcéma kínzó viszketést okoz, a kínzó jelző pedig ebben az esetben rendkívül szemléletes, hiszen ilyenkor a beteg szó szerint kínt él át. A szteroid rövid ideig tartó használata segít növelni a tünetmentes időszakot, és ezzel lehetőség van egy jobb életminőségre.

Kerüld a téves információkat, tudj meg többet egy témáról egy helyen!

A Filter.hu olyan hírgyűjtő oldal, ahol egyes témák szerint csoportosítva megtalálhatod szinte az összes vonatkozó cikket, ami megjelent az interneten. Keresd meg a számodra lényeges információkat gyorsan és egy helyen, így időt spórolsz és a lehető legtájékozottabb lehetsz. Sőt, saját idővonal szerkesztésével hatékonyan szűrheted a cikkeket az érdeklődési köröd szerint. Tájékozódj okosan!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: