DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Massa színt vall: Le akart igazolni a McLaren

A Formula-1-ből véglegesen kiszállt versenyzőkben az a jó, hogy idővel olyan részleteket mesélnek el karrierjükről, amit aktív pilótaként még nem mondhattak volna el. Ilyen volt a McLaren 2009-es puhatolózása Felipe Massa szolgálatai iránt.

A most 39 éves brazil pilóta is elismeri, eddig még senkinek nem beszélt a többi mint tíz évvel ezelőtti megkeresésről, pedig akkoriban nagy szám lett volna a hír, hogy az élmezőny egyik oszlopos tagját, egy Ferrari-pilótát megkörnyékezett a legfőbb rivális csapat. Massa a SkySportsnak nyilatkozva árulta el, hogy a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh 2009 tavaszán kereste meg őt, azaz a Massa és a mclarenes Lewis Hamilton között zajló drámai 2008-as szezonzáró, valamint a brazil hungaroringi balesete között.

massa-ferrari



„Erről még soha nem beszéltem, de a 2008-as szezont követően, a 2009-es Monacói Nagydíj alatt volt egy találkozóm Martin Whitmashsal, aki át akart engem hívni a McLarenhez. De annyira jól éreztem magam a Ferrarinál, hogy ennek a beszélgetésnek végül nem lett folytatása” – fedte fel.

A tizenegyszeres futamgyőztes számára hízelgő volt ugyan az ajánlat, és elmondása szerint ha kissé eltérőek lettek volna a körülmények, szívesen kipróbálta volna magát a McLaren-Mercedesben is, ezzel is megidézve Ayrton Senna emlékét.

„Amikor a McLaren megkeresett, nagyon jó helyen voltam a Ferrarinál. Pedig érdekes lett volna náluk vezetni, hiszen a McLaren egy remek csapat, akkoriban pedig különösen az volt –most ismét kezdenek feljavulni. Brazíliában a McLarennek mindig is nagy volt a támogatottsága, ami még azokból az időkből ered, amikor Senna náluk versenyzett” – mondta a wokingi istállónál három világbajnoki címet szerzett honfitársáról.

Massa tehát visszautasította az ajánlatot, amelynek nyomán 2010-től akkori nagy riválisa, Hamilton csapattársa lehetett volna, a dolgok pedig nagyon gyorsan új fordulatot vettek. Júliusban, a Magyar Nagydíj szombatján a pilóta súlyos fejsérülést szenvedett a Ferrariban, miután az időmérőn a sisakját átütötte egy rugó. Az év hátralévő részét kihagyta, felépülve pedig a következő évtől visszaült a Ferrariba, és noha 2017 végéig az F1-ben maradt, több futamot már nem nyert. A McLaren pedig helyette leigazolta Jenson Buttont, aki a még három évig az élmezőnybe tartozó csapatnál képes volt futamokat nyerni. Örök rejtély marad, hogy jobban járt-e volna Massa, ha elfogadja a wokingi csapat hívását, de az biztos, hogy a karrierje és az élete egészen máshogy alakul, ha úgy dönt, hogy átül az ezüstszínű autóba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: