DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az elektromos tűzhelyek típusai

A tűzhely a konyha egyik legnagyobb értékű és leggyakrabban használt berendezése, ezért kiválasztása előtt érdemes alaposan körüljárni az egyes típusok lehetséges előnyeit és hátrányait. Cikkünkben azoknak próbálunk segíteni, akik szabadonálló elektromos tűzhelyet szeretnének konyhájukba.

A szabadonálló tűzhelyek előnyei

Manapság egyre gyakoribbak a konyhákban a beépített tűzhelyek és főzőlapok, ami érthető is, hiszen szépen belesimulnak a konyhabútorba. Azonban sok esetben az új tűzhely és a konyhabútor beszerzése időben nem esik egybe, ilyenkor a szabadonálló típus vásárlása jelentheti a megoldást. A beépített tűzhelyek ellen szól az is, hogy javításuk, esetleges cseréjük is bonyolultabb, ezért költségesebb is.

 https-_www.trikolor.hu_ - 2020 május - Cikk2



Hagyományos elektromos tűzhelyek

Korábban kizárólag a hagyományos, elektromos platnikkal felszerelt tűzhelyek uralták a magyar konyhákat, azonban ezek rossz hatásfokkal működtek: lassan melegedtek fel és sok energiát pazaroltak. Ráadásul nehézkes takarításuk miatt sem nyújtottak túl esztétikus látványt. Ennek ellenére a szaküzletekben még mindig kapható néhány modell, ezeket azonban kedvező áruk ellenére érdemes inkább elkerülni.

Kerámialapos tűzhelyek

A Trikolor.hu-nál kapható kerámialapos tűzhelyek esztétikus, minimalista főzőfelületükkel minden konyhába kiválóan passzolnak. Energiatakarékosság terén hatékonyabbak a hagyományos társaiknál, és sokkal gyorsabban melegítenek azoknál, így mindenképpen kedvező ár-érték arányú választást jelentenek. Bár a kifutó ételek gyorsan ráéghetnek a forró felületekre, tisztításuk a sima felületnek köszönhetően mégis könnyű, és az is mellettük szól, hogy bármilyen edénnyel használhatóak. 

Indukciós tűzhelyek

Az indukciós modellek jelenleg a legfejlettebb technológiát képviselik a tűzhelyek piacán. Külsőre hasonlítanak kerámialapos társaikra, így modern megjelenésüknek köszönhetően bármilyen stílusú konyhában jól mutatnak.

Az igazi különbség a főzőlap alatt található: az itt elhelyezett elektromos tekercsen átfolyó váltóáram mágneses teret hoz létre, amely a fölé helyezett edényben áramot gerjeszt, ami hővé alakul át. Így közvetlenül a serpenyő melegszik csak fel, míg a körülötte lévő főzőlap nem forrósodik, ennek köszönhetően az indukciós tűzhelyek használata nagyon biztonságos.

A technológia sajátossága, hogy kizárólag mágnesezhető edényekkel használható, amely mindenképpen vastartalmú edények beszerzését teszi szükségessé. Az indukciós tűzhelyek mellett szól energiatakarékosságuk és a könnyű tisztíthatóság, azonban az előnyös tulajdonságok a többi típusnál jóval magasabb vételárat eredményeznek.

Amennyiben elektromos tűzhelyek széles választékára kíváncsi, feltétlenül keresse fel a Trikolor.hu oldalát, és válogasson kedvére a különböző típusok közül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: