DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Kiszivárgott a részleges F1-es naptár, egy Magyar Nagydíjjal

A Formula-2-es csapatokhoz eljuttatott előzetes 2020-as versenynaptárból kiolvasható a tervezett F1-es menetrend több mint fele is. Eszerint csak Spielberg és Silverstone duplázna, a Magyar Nagydíj pedig augusztus 23-ra kerülne át.

Az Autosport jutott hozzá ahhoz az előzetes naptárhoz, amit egy online megbeszélésen a Formula-2 és a Formula-3 csapataival osztott meg az irányító testület. És mivel minden forduló kapcsán elhangzott, hogy az F1-es nagydíjhétvége betéteseményeként szolgálnak majd – és a versenyek időpontja és helyszíne is összhangban van a híresztelt F1-es tervekkel –, ebből egyúttal a világbajnokság 12 fordulójára is fény derült.

f1-spielberg



Eszerint ahogy arra már készül is a Formula-1, a július 5-i hétvégén indulna a szezon az ausztriai Spielbergben, majd a következő hétvégén egy újabb nagydíjra állna ki a mezőny ugyanott – a betétsorozatokkal együtt –, utána pedig egy hét szünetet követően Silverstone-ban szintén tartanának egy duplát. A második brit hétvége kerülne a Hungaroring számára eredetileg kiosztott augusztus 2-re, így az új naptártervezet szerint a Magyar Nagydíj az augusztus 23-i időpontot kapná, az első olyan hétvégén, amelyre jelen állás szerint már nem lenne érvényes Magyarországon a sportrendezvényekre vonatkozó látogatási tilalom. Arról persze még korai lenne találgatni és alighanem döntést hozni is, hogy ez mit jelent a versenyhétvége látogathatósága szempontjából.

A magyar forduló elé bekerülne még egy verseny Hockenheimben vagy Barcelonában – a helyszín egyeztetéséről még zajlanak a tárgyalások –, majd az utolsó két európai állomás, Spa és Monza már az eredeti időpontban kapna helyet. Ebben az időszakban két olyan periódus is lenne, amelyben három egymást követő hétvégén tartanak F1-es futamot. Ezt követné a kaukázusi térség két futama Bakuval és Szocsival, majd a Formula-1 megindul Kelet-Ázsia felé, a menetrend ezen részéről azonban egyelőre nem tudni részleteket, ugyanis ez nem része az F2 és az F3 naptárának. A szezon végén azonban még visszatérne ez a két sorozat Bahreinben és Abu Dhabiban, így arra még kaptunk rálátást, hogy eszerint december 13-án érne véget a szezon a Yas Marina pályáján, két héttel az előzetesen tervezett után. A FOM legutóbbi álláspontja szerint a Formula-1 15-18 futammal számol ebben a járvány miatt megcsonkított szezonban.

Alább egész konkrétan a Formula-2 2020-as naptárának vázlata látható, a Formula-3 ugyanis kihagyja Bakut és Szocsit – számukra kérdés, hogy mi lesz Makaóval, amit hagyományosan a bajnoki szezon után, nem pontszerző eseményként tartanak, most viszont a szezon közben, a november 22-i hétvégén kerül rá sor, és még az is lehetséges, hogy a bajnokságba is beleszámít majd az eredménye. Ez viszont felvetne további kérdéseket a versenyhétvége tradicionális lebonyolítási rendjével kapcsolatban, ami nem összeegyeztethető az FIA F3-as bajnokság szabályrendszerével, de ez még egy későbbi letisztázásra váró ügy.

 

Az F2 várható teljes és az F1 részleges 2020-as versenynaptára tehát így fest:

Július 5. Red Bull Ring
Július 12. Red Bull Ring
Július 26. Silverstone
Augusztus 2. Silverstone
Augusztus 9. Hockenheim vagy Barcelona
Augusztus 23. Hungaroring
Augusztus 30. Spa
Szeptember 6. Monza
Szeptember 20. Baku
Szeptember 27. Szocsi
December 6. Bahrein
December 13. Abu Dhabi
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: