DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Rosberg: Lewis tesz róla, hogy sose legyen 100%-ig hibás

Karrierje fő nemezisének egyik legrejtélyesebb erősségére mutatott rá Nico Rosberg: a 2016-os világbajnok szerint Lewis Hamilton mindig is példátlan ügyességgel tudott egyensúlyozni a szabályosság és a szabálytalanság határán.

Bár egyetlen világbajnoki címmel a zsebében visszavonult, Nico Rosberg mégis kiemelt helyet harcolt ki önmaga számára a Formula-1 történetének legjobb pilótái között azzal, hogy az eredményesség terén már Michael Schumacher rekordjait ostromoló Hamiltont is le tudta győzni egy végletekig feszült bajnoki csatában 2016-ban. Bár immár a partvonalról szemléli a történéseket, de a német azóta sem szakadt el az F1 világától, és időnként megoszt olyan részleteket karrierjéből és a Hamiltonnal a Mercedesnél csapattársként eltöltött négy évből, amelyek még ma is komoly relevanciával bírnak.

rosberg hamilton



 

Ilyen legutóbbi, az F1 hivatalos oldalán tett állítása is, miszerint Hamilton azért ilyen zseniális az egymás elleni harcokban – a területen, amelyben Rosberg legtöbbször alulmaradt párbajaik során –, mert pontosan tudja, meddig feszegetheti a határokat.

„Hihetetlen, hogyan tudja ennyire okosan pozícionálni az autóját. Amikor csatába bonyolódtam vele és megtámadtam, neki mindig sikerült a szürkezónában maradnia” – utalt a szabályosság határait súroló védekezésre. „De amikor én próbáltam meg valami hasonlót, olykor a szürkéből átbillentem a feketezónába, ami már szabálytalan. Kiváló képességei vannak ahhoz, hogy mindig ebben a véleményes tartományban egyensúlyozzon, és semmi ne lehessen 100%-osan az ő hibája – ezért számítanak nagy erősségének az egymás elleni csaták. Ez az egyik nagy erőssége a sok közül.”

Hamilton 2013-ban igazolt a Mercedeshez, ahol Rosberg akkor már három szezont lehúzott, egyértelműen felülmúlva Michael Schumachert. Az ezt követő négy év kettőjük karakterfejlődését vizsgálva is szemléletes: ők, akik együtt nőttek fel a gokartpályán, majd még az F1-ben is ünnepeltek kicsattanó örömmel közös dobogót, 2016 végére a legridegebb csapattársi viszony mintapéldái lettek.

„Semmilyen negatív gondolatom nem volt Lewis érkezése kapcsán – nagyon vártam az új kihívást. Ő akkor már világbajnok volt, én viszont addig a pontig még csak egyetlen győzelmet szereztem, szóval a múltbeli eredmények terén elég egyenlőtlen volt köztünk az állás. De nem éreztem emiatt rosszul magam, elég tapasztalatom volt már addigra. És az elejétől fogva végig egyenlő szinten tudtam maradni Lewisszal” – emlékezett vissza Rosberg.

„2013-ban még minden simán ment, hiszen jó barátok voltunk és nem kellett egymással harcolnunk a győzelemért. 2014-től azonban minden megváltozott, hiszen ekkor már a győzelmek, a bajnoki címek, az álmunk megvalósítása volt a tét. Mindketten arról álmodtunk, hogy világbajnokságot nyerjünk a Mercedesszel. Kompromisszumokra volt szükség a győzelmek érdekében, és erre aztán apró lépésekből összeadódva ráment a barátságunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: