DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

FIA: Nem törlünk futamot egy pozitív teszt miatt

A szövetség orvosi bizottságának vezetője szerint kidolgozták a protokollt a fertőzöttek elkülönítésére és kontaktjaik felderítésére, így nem ismétlődhet meg a melbourne-i eset az F1-ben.

Az évadnyitó Ausztrál Nagydíj előtt úgy tűnt, a koronavírus-járvány terjedése ellenére is elrajtolhat a szezon, ám végül a McLaren csapattagjának pozitív tesztje miatt két órával az edzés előtt lefújták a melbourne-i hétvégét. Azóta számos futamot töröltek vagy halasztottak el, a jelenlegi tervek szerint viszont júliusban, Spielbergben tényleg megkezdődhet az idény. A biztonságosan rendezés érdekében az F1 hermetikusan lezárná a paddockot, az FIA orvosi bizottságának elnöke, Gérard Saillant szerint pedig arra is felkészültek, hogy egy pozitív koronavírusteszt miatt ne kelljen ismét lefújni a nagydíjakat:

f1-paddock-dppi



„A helyzet javult Ausztrália óta. Beszereztünk egy készüléket, amellyel gyorsan megerősíthetjük a diagnózist, elkülöníthetjük és tesztelhetjük az embereket, akik kapcsolatba léphettek a pozitív esettel. Szerintem a nagydíjat nem kellene törölni ezért. Olyan ez számomra, mintha a metrót lezárnák, mert egy utas pozitív tesztet produkált” – nyilatkozta Saillant a L’Equipe hasábjain.

A szakember arra is rámutatott, hogy az intézkedések országonként és pályánként különbözhetnek: „Lehet, hogy ami Ausztriában fog történni, az eltér attól, ami majd Németországban vagy Magyarországon. Minden országnak mások az előírása, más helyzetben van a pálya és a hotelek, ezek mind befolyásolják majd a szabályainkat. Ha a pálya vidéken van, teljesen más a helyzet, mint ha egy városban. Szingapúr vagy Vietnám teljesen más orvosi szervezést igényelne, ha ma rendeznének nagydíjat. Szingapúr kormánya elrendelhetné, hogy két héttel előre mindenkit karanténba zárjanak, mielőtt beléphetünk a pályára. Ausztria más, ők éppen kifelé jönnek a krízisből, ami viszonylag mérsékelt is volt. Egy ilyen biztonságos országban a szabály azt célozza, hogy a paddock még annál is biztonságosabb legyen.”

A csapatok és minden más érintett a szokásosnál kisebb létszámban fog részt venni a nagydíjakon, de számítások szerint így is 2000 körüli ember jelenhet majd meg a paddockban. Saillant ugyanakkor biztos benne, hogy a rendelkezéseiknek köszönhetően így is biztonságosan le lehet bonyolítani majd a hétvégéket. Hozzátette: ha valaki elhagyja a pályát, újra tesztelni fogják, valamint már dolgoznak egy applikáción, amelynek önkéntes alapon való használatával beazonosíthatják, ki került egy méternél közelebbi távolságra egy pozitív tesztet produkáló emberrel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: