Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2020. december 1. kedd
F1

Magyar pilótát küldene az F1-be a kormány

Felújított Hungaroring, MotoGP-re alkalmas pálya, magyar pilóták az autó- és motorversenyzés csúcsosztályaiban – ezek szerepelnek a kormány ide vonatkozó tízéves terveiben.

A magyar autó- és motorsport-rajongók számára vonzó jövőképet festett le legutóbbi nyilatkozatával Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A Nemzeti Sportnak adott interjújában magyar F1-es és MotoGP-s pilóták kineveléséről, a Hungaroring felújításáról és egy világszínvonalú versenypálya építéséről is szót ejtett. 

 f1-start-hun1A technikai sportok hazai népszerűségét, valamint a magyar mérnöki leleményességet is szem előtt tartva alkotott új stratégiai tervet a magyar kormány az autó- és motorsport fellendítése érdekében. Palkovics reményei szerint a következő öt-tíz évben – a felvirágoztatott utánpótlásnevelésnek köszönhetően – a Formula-1-ben és a MotoGP-ben is újra magyar pilóta tűnhet fel. A tesztelésre alkalmas pályák fontossága kiemelten elhangzott, a ZalaZone-on például olyan szimulátor válik elérhetővé, amely a versenyzőképzésben is segít. Emellett zajlik azon szakemberek felkutatása, akik alkalmasak megfelelő színvonalon elindítani az utánpótlásnevelést.

A hazai versenypályákat érintve a Hungaroring és egy új helyszín is szóba került. Bár a Magyar Nagydíj otthona 2026-ig szerződéssel rendelkezik a Liberty Mediával, a kormány tisztában van vele, hogy túl sokáig már nem halasztható a pálya modernizálása. Új fő- és depóépülettel, valamint felújított nézőtérrel is készülnek, ám ezek még mindig csak a tervezés fázisában tartanak.

Ami ettől nagyobb hír, hogy korábban kapcsolatba léptek a MotoGP-t szervező Dorna elnökével, akivel azóta írásban is megegyeztek, hogy a kormány építene egy MotoGP-pályát Magyarországon, amit a mezőny 2023-ban birtokába venne. Lehetséges helyszínként Miskolc, Debrecen és Nyíregyháza került szóba. A vonalvezetés már el is készült, a szervezők pedig elküldték a szerződéstervezetet, így annak aláírásával hamarosan megkezdődhet az építkezés. Palkovics ígérete szerint a Dorna egy annyira különleges helyszínt álmodott meg, „amihez hasonló nincs a világon”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?