DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az FIA fél, hogy bandaharcot kapunk szezon helyett

A Formula-1 a versenyzés újraindulásának lehetőségeit mérlegeli, az FIA elnökhelyettese pedig összefogásra szólítja fel a versenyrendezőket, tartva attól, hogy vita alakulhat ki az új naptár kialakítása során.

Az F1 jelenlegi versenynaptárát legfeljebb már csak iránymutatónak tekinthetjük, hiszen a rengeteg futamhalasztás után már biztos, hogy egy merőben új menetrenddel rukkol majd elő a Liberty Media és az FIA, ehhez viszont újra kell tárgyalniuk a lehetőségeket a pályákkal. Ez alighanem rögös menet lesz a jelenlegi feszült, kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben, amelyben a veszteségeiket minimalizálni igyekvő pályáknak is bizonyosan lesznek majd kitételeik, próbálva a lehető legjobb helyzetbe navigálni magukat. Az FIA is tudatában van ennek a veszélynek, ezért most a szervezet elnökhelyettese, Graham Stoker nyilvánosan emlékeztetett is mindenkit arra, hogy ez itt most nem az áskálódások és az egyezkedések ideje, és minden futamrendezőt arra sarkall, fogadja el azt az időpontot, amit felkínálnak számukra a nagydíjuk pótlására.

f1-track



„Nagyon sűrű közegbe csöppenünk majd bele, ahol a helyszínek is versengeni fognak egymással, és bizonyos tekintetben ezt is kell remélnünk. Ugyanazt az élettel teli, változatos motorsportéletet akarjuk visszakapni, amihez hozzászoktunk. Ugyanakkor nagy körültekintéssel kell majd eljárnunk” – mondta Stoker az AUTO magazinnak.

„A versenynaptárhoz rugalmasan kell hozzáállnunk, és fontos, hogy az események megrendezése élvezzen prioritást. Az például nagyon kontraproduktív lenne, ha bandaharcokba bonyolódnánk. Nem szabad belemenni olyan vitákba, hogy ki, milyen időpontot kapott a korábbi megállapodásához képest. A legfontosabb ugyanis az, hogy újra beindítsuk az autósportot, ha pedig ez azzal jár majd, hogy ’szuperhétvégéket’ kell tartanunk esetleg más eseményekkel együttműködve, akkor miért ne lehetnénk egy kicsit rugalmasabbak?”

Május elején járva még mindig nincs egyetlen biztos futamidőpont sem a 2020-as F1-es szezonban, a Red Bull Ring mindenesetre az eredeti, július 5-i dátumra készül a zárt kapus szezonnyitóval, és hasonlóan tervez az utána következő Silverstone és Hungaroring is.

„Az autósportnak össze kell tartania, alkalmazkodóképesnek kell lennie és a nagyobb képet tekintve kell gondolkodnia annak érdekében, hogy látványos módon térhessen vissza, ezzel vonzva a közönség érdeklődését. Emellett pedig továbbra is demonstrálnunk kell, hogy a sportunk releváns marad, amely az üzenetei és cselekedetei révén pozitív hatást gyakorol a világra” – foglalta össze a nehéz helyzet legfőbb kihívásait Stoker.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: