DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az első futamon ki fognak készülni a pilóták

A versenyzés nélkül eltelt hónapok a csapatok bankszámlái mellett a versenyzők szervezetére is nagy csapásokat mérnek. A hosszú kihagyás ájulásokat is eredményezhet a szezonnyitón.

Az idei Formula-1-es szezon a világ jelenlegi helyzetét tekintve leghamarabb egy három és fél hónapos csúszást követően, július elején rajtolhat el. Arról már sokat írtunk, ez milyen rossz hatással van az F1 és a csapatok pénzügyi helyzetére, arról azonban még nem esett szó, az élsportolói életmódot folytató pilóták szervezetére hogyan hat a kényszerszünet. Hiába edzenek otthonaikban napi szinten, Carlos Sainz elmondása szerint ez kevés ahhoz, hogy kellő formában maradjanak.

sainz-portre-2019brazil



„Különösen a nyakra van nagy hatással” – nyilatkozta a hosszú kihagyás következményeiről. „Nem számít, otthon mennyire edzünk keményen, az autóban tapasztalt nehézségi erőket lehetetlen szimulálni. A szezonnyitónak választott pálya nagy hatással lesz arra, a pilóták mennyit fognak szenvedni a kihagyott hónapok miatt. Kemény kihívás lesz” – idézte őt a Motorsport. 

„Jelenleg Ausztria a következő olyan helyszín, amit még nem halasztottak el. Nem a legkeményebb pálya, de a gyors kanyarokban szenvedni fogunk. Ha a Hungaroringen vagy Szingapúrban kezdenénk az évet, biztos, hogy a leintéskor sokan az ájulás határára kerülnének. Az emberek nem tudják, mekkora megterhelés éri a testet egy nagydíj során. Csak úgy lehet valaki kellően edzett egy F1-es autó vezetéséhez, ha F1-es autót vezet.”

Sainz szerint akárhol is kezdődik a szezon, a lényeg az utazó csapatok egészségének biztosítása. „Az F1-nek és az istállóknak elővigyázatosnak kell lenniük az utazásokkal. Csak akkor mozgathatnak minket egyik helyről a másikra, ha a kiindulópont és a célállomás is garantálja a biztonságunkat. Minél hamarabb vissza akarok térni a normális kerékvágásba, de nem mindenáron. A mezőny a pilóták szövetségén keresztül kapcsolatban van az FIA-val és a FOM-mal. Semmi nem dőlt még el, de több forgatókönyv is létezik a versenyzés megkezdésére” – árulta el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: