DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

A szezon törléséről beszélt Sainz

Az F1 minden résztvevője a saját bőrén érezné az idei F1-es szezon eltörlését, de ha nem javul a járványhelyzet, akkor fel kell készülni a legrosszabbra – így látja Calos Sainz a krízist.

Immár több mint egy hónapja, hogy a világjárvány miatt az F1 szervezői elnapolták az idei szezonnyitót, aminek jelen állás szerint talán a június végi Francia Nagydíj adhat otthont. Ez persze a legoptimistább forgatókönyv, valójában a szervezők is csak találgatnak, hogy mikor hozhatják végre tető alá a szezont. A nézők, a csapatok és az F1 tulajdonosai is azt szeretnék, ha év végéig minél több versenyt láthatnánk, de azzal is számolnunk kell, hogy a Formula-1 világbajnoki története során először elmarad egy idény. Erről beszélt a McLaren pilótája, Carlos Sainz.

 f1-leallas-2020



„Szeretném azt hinni, hogy csak kevesebb verseny lesz, de nem törölnek mindent. Nehéz lenne megemészteni, ha egy teljes szezont ki kell hagynunk. Ha nem tudnák kordában tartani a járványt, akkor megértenénk a döntést, de ennek számtalan negatív következménye lenne a sportra. Sok állás veszélybe kerülne, ami sosem jó” – magyarázta a spanyol, aki szerint a száguldó cirkusz az egész világ számára példát mutathat kríziskezelésből.

„Az F1 minden más sportághoz és vállalkozáshoz hasonlóan meg fogja szenvedni a járvány hatásait. Ez a helyzet arra ösztönzi a csapatokat, hogy lépjenek, hogy önkritikusak és rugalmasak legyenek. Hiszem, hogy a már elfogadott változtatásokkal egy kiegyenlítettebb, fenntarthatóbb Formula-1-et kapunk. Ez a sport tele van nagyszerű emberekkel, kiváló mérnökökkel és profikkal, valamint elsőrangú infrastruktúrákkal, így mi lehetünk azok, akik példát mutatunk, hogyan lehet megerősödve kijönni ebből a helyzetből.”

Sainz szerint, ha megvalósulhat a 2020-as szezon, akkor a versenyek száma a 10-hez fog közelíteni. „Jelenleg számos lehetőség szóba jöhet. Néhány versenyt, mint például a monacóit, már most eltöröltek. Az utcai pályáknak különösen nehéz, hiszen számukra a környezet miatt bonyolultabb alkalmazkodni. Szerintem 8-14 verseny várható, nem 20. Sokkal többnek nincs hely. Ez a szezon sokkal rövidebb lesz, talán egy pályán többször is menni fogunk, zárt ajtók között, három helyett kétnapos hétvégék mellett” – idézte gondolatait a Motorsport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: