DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sainz: Ha Szingapúrban kezdünk, kikészülünk

Carlos Sainz egyre jobban megszokja a kényszerű otthonlétet, ám hiába a házi edzőterem, egyik testrészt csak a Formula-1-es autó vezetése tudja formában tartani. Ha tényleg Ausztriában jön a szezonrajt, még szerencsés lesz a mezőny.

Sainz a Sky Sports videóbeszélgetésébe csatlakozott be, ahol készséggel mesélt megváltozott életéről és a szezonnal kapcsolatos kilátásairól. Elmondása szerint a csapatával is online konferenciákon tartják a kapcsolatot, heti egyszer találkozik ilyen módon mclarenes kollégáival, hogy átbeszéljék az F1-et és a felkészülést érintő aktualitásokat. A spanyol eltervezte, hogy a rázúdult szabadidőben technikailag képezni is akarja magát, így versenymérnökét, Tom Stallardot arra kérte, tartson neki mérnöki kurzusokat a Formula-1-es autó különböző összetevőinek működéséről.

sainz



A szezon ugyanis két hónapon belül még biztosan nem fog elkezdődni, így Sainz aggódik is egy kicsit a pilóták erőnléte miatt a minden korábbinál hosszabb holtidőszak után.

Az év első tesztnapját követően mindig azt tapasztalom, hogy a gyomrom fáj egy kicsit, és nehezebben megy az emésztés a sok G-erő hatására. Ám a testrészek közül szerintem a nyak az egyetlen, amit a versenyzők nem tudnak kellően fitten tartani. Mindannyiunk számára az jelenti majd a fő aggodalmat, hogy mennyit fog kibírni a nyakunk az első bevetésen” – mutatott rá, milyen kihívásokkal kell szembenézniük visszatérés után. „A jelenlegi kanyarsebességek és leszorítóerő mellett különösen megerőltetőek az F1-es autók. Ha Ausztriában kezdünk, azzal még jól járunk, hiszen az a pálya nem veszi annyira igénybe a nyakat, de ha mondjuk Szingapúrban dobnának le minket az első versenyre, akkor sok pilóta nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon megküzdene azzal, hogy eljusson a célig. Annyit csinálhatunk, hogy a szabadedzéseken jó sok, lehetőleg 50-60 kört megteszünk, így a nyakizom szombatra fájdul meg, vasárnapra pedig remélhetőleg megerősödik, hogy jobban bírja a terhelést. De higgyétek el, a nyakat az edzőteremben tényleg nem lehet felkészíteni azokra a körülményekre, amiket a versenyutóban tapasztalunk.”

A spanyol elhintette továbbá annak az esélyét, hogy hamarosan ő is csatlakozni fog az F1 virtuális szimulátorversenyeihez. Elmondása szerint a technika már kéznél van számára, és gyakorolni is szokott, csak a fékpedáljával nincs még minden teljesen rendben, ezért nem jelentkezett eddig a Formula-1 felhívására. De amint megteszi, a játékban is Lando Norrisszal együtt képviselhetik majd a McLarent, így a spanyol a beszélgetésben szintén résztvevő, és legutóbb a virtuális versenybe is beszálló Jenson Buttonnal közölte, „attól kezdve más csapat után kell majd nézned, mert a McLarennél mi leszünk”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: