DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

McLaren: Ne az F1 használja el a vírusteszteket

Új nézőpontot hozott be a visszatérésre készülő Formula-1-re leselkedő nehézségekben a McLarent vezető Andreas Seidl, aki szerint a sport akár a betegeket is veszélybe sodorhatja, ha önös érdekből versenyezni kezd.

Még senki nem tudja biztosan a Formula-1-ben, mikor startolhat el végre a 2020-as szezon a koronavírus-járvány okozta tilalmak forgatagában, de azt egyik megnyilvánuló döntéshozó sem felejti el hangsúlyozni, hogy elsősorban az egészségügyi szempontok alapján fog megszületni a döntés. Ha a nézőket nem is engedik be az első versenyekre, a csapattagok és a pályán dolgozó személyzet így is kitesznek egy nagyságrendileg 1000 fős létszámot, akiknek a biztonságáról, vírustesztjéről ugyanúgy gondoskodni kell – jelenleg pedig világszerte hiány van azokból a felszerelésekből, amelyek a járvány elleni védekezésben, megelőzésében nélkülözhetetlenek.

melbourne



Erre az eddig nem emlegetett aspektusra hívta fel a figyelmet Andreas Seidl, akinek egyik alkalmazottjának megbetegedése indította el az Ausztrál Nagydíj törlését eredményező lavinát egy hónappal ezelőtt.

„Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a közönség részéről mikor válik elfogadottá az újbóli nagydíjrendezés. Szerintem fontos, hogy csak akkor vágjunk bele a versenyzésbe, ha biztosak vagyunk benne, hogy a vírustesztek és a védelmező felszerelések mindenki számára elérhetőek. És ugyanúgy elérhetőnek kell maradniuk azok az emberek számára is, akiknek valóban szükségük van rá, vagyis ne mi legyünk azok, akik elhasználjuk ezeket a készleteket csak azért, hogy versenyezhessünk” – mutatott rá Seidl.

A McLaren csapatvezetőjének mondatai pedig sokakat ráébreszthetnek arra, hogy valóban nem elég csak biztonságos körülmények között elutazni egy pályára és ott hermetikusan lezárva megrendezni egy futamot – a jelen helyzetben a megszokottnál is több bizonytalansági tényezőt kell számításba venni a naptár összeállításánál.

„Bizonyára minden rajongóban ég a vágy ezekben a bezártsággal töltött időkben, hogy a sportesemények újra beinduljanak, még ha csak a televízión keresztül lesznek is követhetőek. Viszont ahogy mondtam, több különböző aspektusból is meg kell vizsgálnunk a kérdést” – mondta a német szakember. „És persze azt is látnunk kell, hogy mi lesz a promóterek álláspontja ebben a kérdésben, hiszen az időpontváltozások miatt az ő érdekeik is módosulhatnak, így nem biztos, hogy üzleti szempontból bármikor megérné nekik megrendezni a futamukat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: