DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hogyan érdemes viselni az egészségügyi szájmaszkot?

Ha csak egy percre is kinézünk az ablakon, a szájmaszkot viselő embereknél több olyan hibát is felfedezhetünk, amelyekkel a saját egészségüket kockáztatják. Pontosan ezért tartottuk indokoltnak, hogy a szájmaszk viselésének az íratlan szabályait egy komplett cikk keretei között adjuk át.

A cikkben tehát rávilágítunk a szájmaszk rendeltetésszerű használata és viselése kapcsán a legfontosabb tudnivalókra, remélhetőleg sokaknak segítünk így a rendeltetésszerű használat elsajátításában.

Mik a leggyakoribb hibák a szájmaszk viselése során?

Sokaknál látni, hogy habár a maszk fent van az arcukon, ugyanakkor a legfontosabb részeket mégsem takarja el. Vagyis nem simul elég szorosan a szájra és az orr környékére, ezáltal pedig a legfontosabb feladatát sem tudja hatékonyan ellátni.

https-__www.legjobbmunkaruha.hu_ - 2020 április - szájmaszk - 3 - Cikk2



Még nagyobb hiba, amikor valaki nem is húzza fel az orrára magát a maszkot. Ilyenkor tényleg nincs sok értelme egyáltalán felvenni magát az eszközt. A harmadik gyakori hibának pedig a maszk indokolatlan fogdosása számít, pláne a nem fertőtlenített kezekkel.

Mire érdemes odafigyelni szájmaszkot viselve?

Az egészségügyi szájmaszk akkor fog kellő védelmet biztosítani a viselőjének, ha a száj és az orr környékére résmentesen, vagyis a lehető legszorosabban illeszkedik. Ezt fegyelmezetten be kell tartani annak érdekében, hogy az elvárt védelem szintje megvalósuljon.

Szájmaszkot viselve nem nyúlunk az arcunkhoz, különösen a szem, az orr és a száj érintését kerüljük. Mindez időnként kifejezetten nehéz feladatnak számít, ugyanakkor feltétlenül érdemes rá törekedni.

Figyeljünk oda arra is, hogy egyszer használatos maszkot ne vegyünk fel újra, mert semmit nem érünk el vele. Mosható maszkot is csak abban az esetben viseljünk újra, ha előzetesen fertőtlenítettük, kifőztük, majd meg is szárítottuk azt.

Fontos észben tartani, hogy a szájmaszk sem minősül csodaszernek

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a megfelelő minőségű szájmaszk beszerzése és viselése önmagában még nem jelent garanciát a fertőzés elkerülésére. Ehhez arra is szükség van, hogy felelős és kellően óvatos magatartást tanúsítsunk.

Vagyis lehetőség szerint kerüljük vagy minimalizáljuk a társas érintkezéseket. Amennyiben a munkánk vagy egyéb tevékenységünk miatt kapcsolatba kerülünk másokkal, akkor a szájmaszk mellett a gumikesztyű viselése is a javasolt kategóriába tartozik.

Az otthonunkat pedig tényleg csak indokolt esetben hagyjuk el, mert így tehetjük most a legtöbbet saját magunk, illetve mások egészségének megóvása érdekében. Nem mellékesen ezzel azt is el tudjuk érni, hogy a szájmaszkkészleteink is lényegesen tovább ki fognak tartani.

Vagyis nem kell újfent a beszerzés miatt aggódnunk, hanem az általunk korábban megrendelt FFP2-es vagy FFP3-as szabványú maszkok mindig a rendelkezésünkre fognak állni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: