DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Miként könnyíti meg a mindennapjainkat a bojler és a termosztát?

Bojler, illetve termosztát nélkül manapság igencsak lecsökken az otthon töltött idő során tapasztalt komfortérzet. A modern fűtéstechnológia két kiemelkedő vívmányáról van ugyanis szó, amelyek komoly hasznossággal bírnak a felhasználók életében.

A cikkben ezért is térünk ki mind a bojler, mind pedig a termosztát működésére, külön kiemelve a gyakorlati hasznosulásukat.

Bojler és termosztát nélkül csökken a komfortérzet

Ha volt már balszerencsénk hosszabb időn át tartó áramszünethez, akkor pontosan ismerjük a bojler és termosztát hiányában hirtelen visszaeső életkörülményeket. Merthogy melegvíz nélkül tisztálkodni egyáltalán nem kellemes, egyúttal a kihűlt szobában sem igazán esnek jól az otthon töltött órák.

A kellő hatékonysággal működő modern termosztát és bojler vitathatatlanul nélkülözhetetlen kelléknek számít tehát a komfortos életvitelhez. Persze az sem számít éppenséggel hátránynak, hogyha a működésük következtében a rezsi költségeket is sikerül szinten tartani.

 https-__www.webkazan.hu_ - 2020 április - Cikk1



A modern technológia vívmányai szerencsére ebben is segítséget jelentenek, és lehetővé teszik a felhasznált energia minimum szinten tartását. Célszerű tehát időnként megvizsgálni az otthonunkban található bojler és termosztát korszerűsítésének a lehetőségét. A Webkazánnál kapható bojlerek között biztosan mindenki talál számára megfelelő készüléket.

Hogyan működik a bojler?

Az úgynevezett szigetelt tartály számít egy mai bojler legfontosabb elemének, amiben 30 és 150 liter közötti vízmennyiség fér el. Működés közben a hideg víz beáramlik a tartályba, egy kivezető cső pedig már felmelegített vizet enged a konkrét felhasználási helyre.

Alsó és felső elhelyezésű bojlerek is beszerezhetők annak fényében, hogy a csövek pontosan hol futnak a szerkezeten belül. Fontos eleme a rendszernek a beépített hőmérő, amely folyamatosan ellenőrzi a víz hőmérsékletét.

Hogyha az aktuális hőmérséklet a megadott tartomány alá esik, akkor a hőmérő jelez a termosztát felé, amely automatikusan hozzálát a víz felmelegítéséhez.

Miként hasznosul a termosztát működése a gyakorlatban?

A termosztát egy komplett vezérlőrendszer hőmérsékletmérő és -szabályozó elemeként dolgozik. Szükség esetén kikapcsolja, illetve működésbe hozza a fűtőrendszert, miközben a hőközvetítő folyadék áramlásának a szabályozásában is komoly szerepet tölt be.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a termosztát hol kap helyet a lakásban. Távol kell esnie a fűtő és légkondicionáló berendezéstől, és huzatos helyre sem érdemes szerelni. Olyan helyen képes ugyanis a precíz mérésre, ahol hűtő vagy fűtő készülék nem befolyásolja.

A modern termosztátok széles választékában egyaránt elérhetők a manuálisan állítható, az előre programozható, valamint a kifejezetten high-tech megoldásnak számító okos modellek is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: