DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Véreres szemmel szállt ki Russell első tesztje után

A testnek idő kell, hogy hozzászokjon egy Formula-1-es autó sebességéhez: George Russell ma is emlékszik, hogy az első alkalommal agya nem bírta követni a sebességet.

Ma már egy teljes Formula-1-es szezonon van túl George Russell, de nem felejtette el, milyen elemi erővel hatott rá, amikor először királykategóriás versenygépet vezetett: fizikailag kikészült a tesztnap után.

„Hihetetlenül gyors volt, hogy őszinte legyek, eszméletlen. Azt hiszem, akkor Formula-3-as autóból ültem át F1-esbe, és az első érzésem olyan volt, mintha az agyam nem tudná tartani a sebességet. Amikor 300-zal száguldottam a kanyarba és csak 100 méterrel előtte fékeztem, teljesen eszelős dolognak tűnt” – mondta a BBC-nek adott interjúban Russell.



A szóban forgó tesztet nem pontosította, de ha utánanézünk, azt találjuk, hogy Russell már 17 évesen, 2015-ben vezetett F1-es autót, jóval azelőtt, hogy a Mercedes juniorpilótája lett. Előző évben nyerte meg a rangos Autosport Awardot, amelynek fődíja egy McLaren-teszt volt. Abban a szezonban Russell a Formula-3-as Európa-bajnokságon teljesítette újonc szezonját, olyan ismerős ellenfelekkel, mint Charles Leclerc, Antonio Giovinazzi, Lance Stroll és Alexander Albon. A szintlépés óriási volt:

„A szemeim sem tudták követni a tempót. Az igazság az, hogy a nap végére a szemem tele volt bevérzéssel, azt hiszem, az erőhatások miatt. Az első három tesztnapomon ugyanez történt, véreres szemekkel szálltam ki. Szóval elképesztő volt. A testnek idő kell, hogy hozzászokjon a lovakhoz. Mostanra teljesen alkalmazkodtam, de akkor először eszement volt” – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtti élményre Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: