DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Rohammentősnek állt a Pirelli F1-es főnöke

Mario Isolát eddig olyasvalakinek ismertük, aki rendszerint az abroncsok tulajdonságairól beszél, azonban most teljesen új szerepet vett fel: önkéntesként életeket ment a koronavírus-járvány egyik gócpontjában.

Számos hírt, bejelentést láthattunk arról az elmúlt napokban, hogy autósportos szereplők, csapatok és magánszemélyek is aktívan segédkeznek a világjárvány elleni harcban, ám a legnagyobb személyes áldozatot talán Mario Isola, a Pirelli Formula-1-es programjának első embere vállalja, aki a koronavírus által egyik legsúlyosabban érintett területen, Észak-Olaszországban teljesít szolgálatot mentősként.

isola



Az 50 éves olasz szakemberre két hét karantén várt, amikor hazatért a meg nem valósult Ausztrál Nagydíj helyszínéről, viszont már ezalatt elkezdte szervezni az egészségügyi segítségnyújtásban való részvételét. Isolának már van múltja az egészségügyben, 2004-ben egy mentőautó-vezetői programot indított, amely mostanra kibővült, és immár 7000 önkéntes áll rendelkezésére. Ebbe a csapatba szállt most be rohammentősként az F1-es gumifőnök, hogy segítsen Lombardia betegeinek gyors ellátásában és kórházba juttatásában, és ezen új feladatkörének embert próbáló kihívásairól mesélt a The Sunnak.

„Rohammentősként tudjuk, hogy rizikós helyzetekkel találkozhatunk, a jelenlegi körülmények között pedig minden telefonhívást követően a megszokottnál is nagyobb veszéllyel nézünk szembe. Minden esetnél ott a nem elhanyagolható kockázat [hogy mi is elkapjuk a betegséget], de kötelességünk segítséget nyújtani” – mondta Isola, aki annak ellenére is beszállt a munkába, hogy barátnője féltette őt a megfertőződés veszélye miatt.

NINTCHDBPICT000574771924

„Egy rohammentős alapvetően is mindig nehéz helyzetekben találja magát, de ez a mostani pszichológiai szempontból még keményebb. Talán az jelenti a munka legfájdalmasabb részét, hogy a betegek mellé egyetlen hozzátartozó sem ülhet be a mentőautóba. Más esetekben mindig elvisszük a családtagokat a kórházba, hiszen a páciensek számára is fontos, hogy valaki ott legyen mellettük. Most viszont meg kell akadályoznunk, hogy a betegek másokkal érintkezzenek, ezért a mentősökön kívül senki más nem utazhat a mentőautóban. Még ha súlyos állapotban is van a beteg, közölnünk kell a családtagokkal, hogy nem jöhetnek utána, tudva, hogy talán ez marad az utolsó alkalom, amikor találkoztak egymással. Ez pedig a mi munkatársainkat is nagyon megviseli.”

Isola emellett egy adománygyűjtést is elindított a betegek megsegítésére, de maga a Pirelli is kivette a részét a segítségnyújtásból, a gyáraik az orvosi kellékek raktárául szolgálnak, és a szállítmányozásban is szerepet vállalnak. Az már csak adalék, hogy az Isola által működtetett önkéntesprogram mentőautóit is a Pirelli látja el abroncsokkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: