DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Promóter: Felejtsük el a jelenlegi versenynaptárt!

Hiba még mindig az eredeti 2020-as menetrendre alapozni, Kanada a 15-18 futamot is optimista előrejelzésnek érzi. Francois Dumontier arról is beszélt, miért kellett már most lemondani Montrealt.

A Formula-1 2020-ra kiírt versenynaptárában rekordszámú, 20 nagydíj szerepelt márciustól novemberig. Ebből kettőt töröltek az idei évre, hetet hivatalosan későbbi időpontra halasztottak – kedden a Kanadai Nagydíjat –, így most 13 forduló szerepel még az eredeti dátumban, az első helyen a francia futam június 28-án. A montreali szervezők szerint ugyanakkor hiba még mindig a kezdeti versenynaptárra és időpontjaira alapozni.

„A naptárt, amit a mai formájában ismerünk, ennyi elhalasztott futam után el kell felejteni” – mondta a Le Journal de Montrealnak Francois Dumontier, a Kanadai Nagydíj promótere. A Formula-1-es vezetés által behatárolt számú futamot sem érzi megvalósíthatónak: „Szerintem a 15 és 18 közti verseny, amit az F1 szeretne, is optimista előrejelzés.”

 



A montreali futamot azért kellett már most, két hónappal előre lefújni, mert félig utcai pályáról lévén szó az építkezésbe rövidesen bele kellett volna fogni: „Kanada határainak lezárása egy dolog volt, ennek ellenére úgy gondoltuk, a jó irányba haladhatnak az események. De nem így történt.”

„Húsvéti határidőt jelöltünk ki magunknak a döntésre, de amint Francois Legault miniszterelnök bejelentette, hogy Quebec leáll május 4-ig, világos volt, hogy veszélybe kerül a verseny megszervezése. Az ideiglenes infrastruktúra felállítását jócskán ezen időpont előtt meg kell kezdeni. Most nyugodt vagyok, átadhatom a stafétát a Francia Nagydíj tisztviselőinek.”

Az időjárás miatt a Kanadai Nagydíjat legkésőbb október közepéig kell pótolni, mondta el Dumontier. A lapnak a vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, elképzelhetőnek tartja azt az opciót is, hogy halasztott időpontban Kanada lesz a szezonnyitó verseny.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: