DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Raikkönen: A világ megőrült, de nálunk minden a régi

Bár koronavírus tartja félelemben a világ lakosságát, a Formula-1-es versenyzés pedig határozatlan időre szünetel, Kimi Raikkönenék otthonában továbbra is ugyanúgy zajlik az élet, mint korábban.

Most, amikor a Formula-1-es versenyzők is elhúzódnak a világ elől, és legfeljebb csak a közösségi oldalukon keresztül kommunikálnak a követőikkel (Raikkönen ezt sem viszi túlzásba), ritkaságnak számít egy hosszabb interjú bármelyik pilótától. Az Auto Hebdónk sikerült elkapnia az Alfa Romeo pilótáját, aki lefestette kétgyerekes családja jelenlegi életkörülményeit svájci otthonukban.

„Nem ideális a helyzet, de szerencsések vagyunk, hogy elég nagy kerttel rendelkezünk, így a gyerekek is ki tudnak menni friss levegőt szívni, vagy hogy kieresszék a gőzt” – mondta Raikkönen. „Sokat játszunk, és örülnek, hogy az apjuk a megszokottnál több időt tud velük tölteni. De igazából ugyanúgy éljük az életünket, mint a járvány előtt, esetleg annyi a különbség, hogy kevesebb baráttal találkozunk. Persze nem normális, ami most a világban zajlik, de az otthonunkban minden a régi. Nincsenek olyan dolgok, amiket eddig nem tartottam fontosnak, és most hirtelen létfontosságúnak gondolnám őket. Egyébként sem tudnék több időt tölteni tévénézéssel vagy újságolvasással, hiszen a gyerekek állandóan rajtam lógnak, szóval ez is egy teljes állás. Leginkább éjszaka bírok tévézni, és látom, hogy milyen ijesztő dolgok vannak a világban. Senki nem akarja elkapni a vírust, de a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha pánikolunk. Csak tegyük azt, amit mondanak nekünk: maradjunk otthon.”

kirai



A finn azt mondja, néha azért most is elhagyja a házat, hogy kedvenc hobbijának, a motokrosszozásnak hódoljon, elvégre az erre használt pálya egy eldugott helyen található, lakott területektől távol. Annak azért örül, hogy kisfia, Robin hamar felhagyott ezzel a tevékenységgel, és inkább a biztonságosabb gokartokkal kezdett ismerkedni.

„Korábban minikrosszmotorral próbálkozott, amit azért nehezebb szívvel figyeltem. Nyugodtabb vagyok most, hogy négy keréken látom őt, így már nem kell aggódnom miatta. Most ha le is sodródik a pályáról, az nem nagy gond, viszont motorral egy esés ritkán marad sérülés nélkül. Amikor motorozott, mindig azt mondogattam neki, hogy lassítson, de gokarttal már csak az tanácsolom, hogy érezze jól magát” – fedte fel ezt a háttérinformációt az aggódó apa.

Raikkönen is reméli persze, hogy minél előbb helyreáll a világ rendje és Montrealban elkezdődhet a szezon. Viszont amíg a versenyhétvégére látogatók közül bárki is ki van téve a koronavírussal való megfertőződés veszélyének, addig szerinte nem lenne szabad az F1-nek versenyzésen gondolkodnia – ő már a melbourne-i utazást sem támogatta, így nem is csoda, hogy az elsők között szállt fel a hazafelé tartó repülőre, amikor hivatalosan még le sem fújták a nagydíjat.

„Nem volt más megoldás. Csak azért sajnálom az egészet, mert annak tudatában, hogy mi zajlott már akkor is Európában, nagy volt a valószínűsége ennek a forgatókönyvnek” – mutatott rá. „Talán korábban is meg lehetett volna hozni a döntést. Nagyon sokan utaztunk Európából, és jó esély volt rá, hogy valaki megfertőződjön közülünk a repülőtéren vagy bárhol. És pontosan ez történt. El sem kellett volna mennünk, de nem a mi döntésünk volt. Nekünk, versenyzőknek csak követnünk kell az FIA és az F1 döntését, szóval ha valahol versenyt rendeznek, akkor mennünk kell. De végül még ilyen késői szakaszban is jobban jártunk a törléssel, mintha veszélybe sodortuk volna az F1-es személyzetet és a nézőket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: