DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ezért vonakodnak a pilóták a fizetéscsökkentéstől

A McLaren versenyzői már lemondtak idei bérük egy részéről, hogy ezzel segítsék a nehéz helyzetbe került csapatot. Egy világbajnok, Jenson Button szerint azonban a többség nem keres olyan sokat, hogy nagylelkűen beleegyezzen ebbe.

Aggályos gazdasági helyzetben van a Formula-1 a szezonkezdés bizonytalansága és a kieső versenyek miatt: a közvélekedésben jelen levő egyik álláspont szerint a versenyzőknek is szolidaritást kellene vállalniuk azzal, hogy lemondanak fizetésük egy részéről. Az erre vonatkozó véleményét hangoztató korábbi pilóta, Karun Chandhok szerint a bevételek csökkenése mellett az istállók részéről jogos érv, hogy a pilóták nem fognak annyi versenyen indulni, mint amennyit a szerződésük előír.

A McLaren élen jár a példával: csütörtöki hír, hogy miután a cég alkalmazottjainak béréből is visszavágnak, valamint sokakat szabadságolnak, a vezetőség és a két versenyző, Carlos Sainz és Lando Norris is fizetéscsökkentést vállalt (nem ismert, mekkora mértékűt). A korábbi világbajnok, Jenson Button viszont arról beszélt, egyes pilóták – főleg a középmezőny tagjai – miért fogadnák vonakodva a javadalmazásukra vonatkozó megszorításokat.

 



„Nehéz kérdés, ugyanis hat-hét versenyző keres óriási pénzeket” – idézi Button álláspontját az F1i.com. „A rajtrács maradék része nem, egyes versenyzőkről pedig ismert, hogy szponzorokon keresztül hoznak pénzt a csapathoz, és ebből fizetik ki őket. De nagyon kevés az olyan, aki extrém mennyiségű pénzt keres.”

„Amikor az F1-ben versenyeztem, folyamatosan nőtt a bérem, négy-öt éven keresztül. Sok pénzről van szó, de nehéz a kérdés. Felajánlottak nekik egy szerződést, benne az összeggel. Erre kellene azt mondaniuk, hogy a csapat miatt kevesebbet kérek… Persze ennek kell történnie, de nehéz ezt a gondolatmenetet elfogadnia egy versenyzőnek” – magyarázta Button.

Az „extrém mennyiségű pénz” persze perspektíva kérdése. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel 40-50 millió dollár közé becsült fizetéséhez képest tényleg messze van a többség. Ugyanakkor a GPFans által lehozott 2020-as fizetési lista szerint 14, a RaceFans összeállítása alapján mind a 20 versenyző legalább egymillió dollárt (330 millió forint) keres.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: