DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kritika érte Raikkönen alkalmazkodóképességét

A fő különbség Hamilton és Alonso, valamint a finn világbajnok között, hogy előbbiek bármilyen autóval gyorsak, utóbbi viszont csak a vezetési stílusához passzolóval. Így vélekedik Pedro de la Rosa, aki tesztpilóta volt a finn oldalán.

A 107 nagydíjon részt vevő, de elsősorban élcsapatok tesztpilótájaként ismert Pedro de la Rosa 2003 és 2009 között, majd egy sauberes versenyszezon után 2011-ben szolgált a McLaren kötelékében, aztán 2013-ban a Ferrarihoz csatlakozott. A két istállónál közelről figyelhetett meg három világbajnokot, Kimi Raikkönent, Lewis Hamiltont és Fernando Alonsót.

„Kimi egy nagyon gyors versenyző. Világbajnok, de bizonyos jellegű autókra van szüksége, melyeknek stabil az eleje, hogy megfeleljen a vezetési stílusának, máskülönben nem tud alkalmazkodni” – beszélt Raikkönenről az Iltalehti lapnak. „Ez a különbség Hamiltonhoz és Alonsóhoz képest. Adjanak Alonsónak bármilyen autót, gyors lesz vele. Ezek a versenyzők tudnak alkalmazkodni.”

 



Raikkönen viszont hiába rendkívül gyors, képtelen erre a rugalmasságra De La Rosa megállapítása szerint – ami a Ferrarinál töltött évek során volt sokszor szembetűnő, például az Alonso oldalán teljesített 2014-es szezonban.

„Kimi nem tudja, hogyan kell alkalmazkodni. 2005-ben és 2006-ban a McLarennél Michelint használtunk. Montoyának és nekem problémáink voltak, de Kimi nagyon gyorsan ment. Bizonyos körülmények között annyira erős, mint Alonso és Hamilton. Ők azonban végső soron azért jobbak, mert nem minden autó viselkedik úgy, ahogy az Kiminek megfelel” – magyarázta, miért alkotott maradandóbbat a Formula-1-ben a brit és a spanyol, mint a népszerű finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: