DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A pénz miatt tűntek el az olaszok az F1-ből?

Az utóbbi tíz évben egyetlen pilóta debütált az F1-ben olasz színekben, pedig a nemzet odavan a versenyzésért. A szóban forgó pilóta szerint alapos oka van a hiányuknak.

Az olaszokról köztudott, hogy szenvedélyesen rajonganak a Formula-1-ért, a mezőny nemzetiségi arányai azonban ezt valamiért nem tükrözik. Antonio Giovinazzi személyében jelenleg mindössze egyetlen versenyző képviseli az országot, őelőtte pedig évekig hiány volt az olasz versenyzőkből. Ezen a helyzeten látszólag a Ferrari jelenléte sem segít, aminek Giovinazzi szerint megvan az oka. A pénzről van szó.

fisico-trulli1

Giancarlo Fisichella és Jarno Trulli a 2009-es Belga Nagydíjon


„Az autósportban nagyon fontos az erős háttér, amihez pénz kell. Ha magasra akarunk jutni, akkor sokra van belőle szükség. Nekem is többször nagy összegeket kellett előteremtenem, hogy eljussak a Formula-1-ig. Ezt azonban nem tudja mindenki megtenni, különösen azért nem, mert már egy gyerek versenyeztetése is sokba kerül” – magyarázta az Alfa Romeo versenyzője, aki abban reménykedik, hogy a pilótanevelő programok révén a jövőben több honfitársa is eljuthat a királykategóriáig.

„Mindenekfelett bízhatunk a különböző nagycsapatok versenyzői akadémiáiban, amelyek sok olaszt felkaroltak. Remélhetőleg ezek segítségével ők képesek lesznek eljutni az F1-ig. Vagy Nicolas Todt közreműködésével, aki mindig próbál segíteni a fiatal tehetségeknek” – nyilatkozta.

Giovinazzi második éve versenyez a Formula-1-ben, szerződése pedig 2020 végéig érvényes. Előtte két pilóta, Vitantonio Liuzzi és Jarno Trulli képviselte az olaszokat, ám ők 2011-ben visszavonultak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: