DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ricciardo szerint a pilótapiac immunis a vírusra

Oké, az idei Formula-1-es szezon már egy katyvasz lesz, az új szabályok pedig csak 2022-ben jönnek, de milyen hatása lesz ennek az átigazolásokra? Hogyan dönt az, aki mindent az új éra érkezéséhez időzített? Daniel Ricciardónak van véleménye.

Nem véletlen, hogy az F1-es mezőny többségének 2020 végéig szól a szerződése jelenlegi alakulatánál: az idei év vége hosszú ideje egy éra lezárásának tűnt, amit követően a sport minden szegletét érintő szabályváltozások érkeznek, ez pedig a pilóták számára ideális pillanat a helyezkedésre, csapatváltásra vagy éppen a visszavonulásra. A „nagyok” közül Max Verstappen és Charles Leclerc ugyan télen több évre hosszabbított jelenlegi csapatával, ám Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Kimi Raikkönen, Daniel Ricciardo vagy éppen a McLaren-pilóták mind idén fognak dönteni a folytatás mikéntjéről. Azok után viszont, hogy a járványhelyzet hatására az új korszak kezdetét egy évvel eltolták, ezek a versenyzők komoly dilemmában találják magukat.

ricciardo



Ricciardo is ezen társaság tagja: az ausztrál két évre kötötte le magát a Renault-nál, hogy 2020-ban átértékelje az ott tapasztaltakat, és annak alapján döntsön, marad-e a franciáknál, vagy elfogad egy másik ajánlatot.

„Nagy a zűrzavar jelenleg, és nehéz jósolni, de szerintem a helyzettől és az esetleges változásoktól függetlenül mindenki meg fogja hozni azt a döntést, amit eredetileg is akart” – elmélkedik az ausztrál a The Age című lap kérdésére. „Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki most csak egyéves szerződést kötne, hogy szabad ügynökké váljon 2022-re, mert ez elég nagy kockázattal járna. Hacsak valaki nincs különleges helyzetben, az egy évre szóló elköteleződés messze van az ideálistól, ezért azt képzelem, hogy az idén megkötött szerződések már a régiből az új szabályokba való átmenetet is tartalmazzák. Persze érdekes helyzet lesz, figyelembe véve, hogy Max és Charles kivételével szinte mindenkinek az idei év végéig szól a kontraktusa.”

Az egészségügyi vészhelyzet idejére Ricciardo Ausztráliban maradt a lefújt F1-es nagydíj után, ahol egy farmon próbálja átvészelni ezeket a vészterhes időket, és elmondása egyelőre nem is nagyon terelődnek a gondolatai saját karrierjének kérdései felé.

„Első hallásra eléggé meglepett, hogy késleltetik a szabályokat, szóval még emésztgetnem kell egy kicsit, mielőtt eldönteném, mit is gondolok erről. De tényleg annyi minden a levegőben lóg most, hogy szinte minden elképzelhető” – zárta mondandóját a Renault pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: