Steward
Strommer Benjamin
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. július 6. hétfő
F1

Számít, hogy milyen hosszú szezonban lesz valaki bajnok?

Idén talán tíz-húsz éve nem látott mennyiségig fog visszazuhanni a Formula-1-es szezon futamainak száma, de ettől még butaság lenne majd elvitatni a bajnoki cím értékét a végső győztestől – érvel Martin Brundle.

Az idei Formula-1-es szezonról már annak ellenére is elmondhatjuk, hogy örökké emlékezetes marad, hogy még nem is történt benne semmi – pontosabban éppen emiatt mondhatjuk. A tervezetthez képest megcsonkított menetrenddel, fejtetőre állított versenynaptárral kell majd számolnunk, amint a koronavírus ezt lehetővé teszi, a sportág vezetői pedig máris azon dolgoznak, hova ütemezhetnék be az elmaradó futamokat, ha a jóslatokkal összhangban júniusban tényleg megkezdődhetne a szezon.

00001136_229

Mint a mellékelt ábra mutatja, 2003-ban nagyon is lehetett örülni egy 16 futamból álló szezon megnyerésének


A 80-as és 90-es évek F1-es versenyzője, Martin Brundle a Sky Sports kommentátoraként továbbra is közel van a tűzhöz, és jó rálátással rendelkezik a sorozatban zajló folyamatokra. Ezek alapján osztotta meg most véleményét a Formula-1 2020-as kilátásaival kapcsolatban.

„Nagyon úgy tűnik, hogy az április és a május mindenkinek mehet a kukába a világ ezen részén” – utalt nemcsak a júniusig minden eseményét halasztó F1-re, hanem a többi versenysorozatra is. „A világbajnokságnak minimum nyolc versenyt kell megrendeznie, maximum pedig huszonkettő lehet, de ez utóbbi már biztosan nem fog megtörténni.”

„Szerintem ha egyszer belevágunk, könnyen eljuthatjuk 16-17 futamig, ha zsinórban három, akár négy nagydíjat is megrendezünk, olykor egy-egy szabad hétvégével. A versenyhétvégéket pedig akár le is rövidíthetjük háromról kétnaposra. Azt viszont meg kell várnunk, hogy nézőket is tudjunk vinni a pályákra, és normál körülmények között folyjon le a hétvége. Az olyan nagyszerű pályák, mint Silverstone nem lennének képesek nézők nélkül futamot rendezni, mert egyszerűen csődbe mennének.”

Az új helyzet azáltal biztosan régi emlékeket fog előhozni sokakban, hogy az elmúlt években bővülő tendenciát mutató versenynaptár most az egy-két évtizeddel ezelőtti szintre fog redukálódni. 17 futamos szezont legutóbb 2009-ben, 16 futamból állót legutóbb 2003-ban rendeztek, öt-hat idei nagydíj elmaradásával pedig erre a szintre térünk vissza. Amiről – mint Brundle elmondja – semmiképp sem szabad azt gondolnunk, hogy elértéktelenítené a bajnokságot.

„Szerintem jó esély van rá, hogy így is reprezentatív szezonunk lesz, és ne feledjük, Sir Stirling Moss és Juan Manuel Fangio idejében még csak hét-nyolc versenyből állt egy évad. Amikor én versenyeztem, Michael Schumacher és Ayrton Senna is csak 15-16 futamos szezonokban lettek bajnokok, és senki sem gondolja, hogy kisebbek lennének az érdemeik, amiért akkoriban kevesebb versenyt kellett teljesíteniük” – érvel a karrierje során kilenc F1-es dobogót szerző Brundle.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?