DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Claire Williams: Nem azért szenved a csapat, mert anya vagyok

A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke szerint sokan azzal vádolják, hogy azért sikertelen az alakulata, mert van egy gyermeke, de ez „tiszteletlen és igencsak 19. századi hozzáállás”.

Az utóbbi években folyamatos visszaesést produkált a Williams a Formula-1-ben: 2019-ben már egyértelmű sereghajtók voltak, és csupán egyetlen pontot szereztek az egész szezonban, azt is egy kaotikus versenyen egy utólagos büntetést követően. Az eredménytelenség miatt gyakran megtalálják Claire Williamst, aki helyettes csapatfőnökként irányítja az alakulatot: elmondása szerint sokan vannak, akik összefüggésbe hozzák az istálló küszködését azzal, hogy 2017 őszén édesanya lett, ezt azonban kikéri magának.

claire-williams-2020-1



„Ha nem vagyunk sikeresek, néhányan ezt annak tudják be, hogy nő vagyok. Keményebben bánnak velem csak amiatt, mert nő vagyok” – nyilatkozta Claire Williams a PA hírügynökségnek. „Igazából mondta nekem azt is már valaki, hogy a Formula-1-es paddockban sokan azt gondolják, hogy akkor kezdtünk el rosszul teljesíteni, amikor terhes lettem és kisbabám lett. Hogy merészelik ezt? Kilenc másik csapatfőnök van az F1-ben, és biztos vagyok benne, hogy a többségüknek van gyermeke. Kritizálná-e egyáltalán bárki őket ezeket? Nem lehetne gyermekem, mert egy nő vagyok, aki F1-es istállót vezet? Ez egy tiszteletlen és igencsak 19. századi hozzáállás.”

„Heti hét napot dolgozok, ráadásul igazából egész évben, és ha nem vinném magammal Nate-et néhány versenyre, akkor alig látnám. De persze emiatt is kritizálnak, szóval nem tudok győztesen kijönni a helyzetből. Jaj nekem, ha végigsétálok a paddockon a gyerekemet a kezemben tartva. Igazából rejtegetnem kell a tényt, hogy egy anya vagyok, aki megpróbál vezetni egy Formula-1-es csapatot. A tény, hogy a Williams nem teljesít jól, nem azért van, mert gyerekem van.”

Williams hozzátette: ezek a kritikák ugyanakkor erőt és motivációt adnak számára, hogy 2020-ban egy eredményesebb szerepléssel mutassa meg a kétkedőknek, hogy édesanyaként is helyt lehet állni egy F1-es csapat élén. „Bizonyítani szeretném, hogy lehetek nő, feleség és anya egyszerre úgy, hogy közben sikeresen vezetek egy F1-es alakulatot. Remélhetőleg ezzel erős üzenetet küldenék felé, akik nehéz időszakon mennek keresztül. Rengeteg alapvető változtatáson kellene átesnie a társadalomnak, mint például a nők kezelése a munkahelyeken, mert e tekintetben jócskán a jelenkor mögött állunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: