DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Mercedes: A Ferrari letekert motorral tesztelt

A tavalyi szezonban alaposan felsült a Ferrari, miután a teszten mutatott izmozást Melbourne-ben már nem tudták megismételni. A Mercedes szerint az idén pont ezt szeretnék elkerülni.

Mattia Binotto egyértelmű hátrányról beszélt az első teszthét után a Mercedesszel és a Red Bull-lal szemben. Szerinte csak a szezon későbbi részében érhetik utol a riválisokat, a Mercedes azonban nem hisz az olaszoknak.

Az F1-es csapat hivatalos weboldalán megjelent „Mit tanultunk a teszten” című cikkéből ugyanis kiderül, hogy meglátásuk szerint a Ferrari jóval lejjebb tekerte a motorjai teljesítményét, mint ők.

„Mit mondhatunk el háromnapnyi tesztelést követően? Ez az év azon szakasza, mikor az élet nehézzé válik, hiszen a becsléseink valószínűleg csak alulról súrolják a valós képet” – olvasható a csapat oldalán.



„Mondhatja bárki, hogy olyan gyorsak, mint mondjuk X csapat, de sosem tudhatják biztosra, mennyivel mehettek volna gyorsabban mások. Nehéz megmondani, hogy ki mennyit rejtegetett a valós erejéből.”

„Az érme másik oldala, hogy senki sem szeretne később beleszaladni egy olyan pofonba, hogy azt állítja, ők mindenkinél gyorsabbak, mivel soha nem tudni, hogy ki mit mutatott meg magából, mennyi tartalékuk maradt még. Például a Red Bull vajon hoz magával egy teljesen felújított aero-csomagot a második hétre? Vajon a Ferrari miért tekerte sokkal alacsonyabb teljesítményre a saját erőforrását, mint a partnercsapatai?”

A Ferrari pilótái való igaz, hogy még nem használták a leglágyabb, C5-ös keveréket, viszont az is beszédes, hogy a hét leggyorsabb idejét ezeken az abroncsokon teljesítő Valtteri Bottastól 2,4 másodperccel voltak lassabbak a C4-es, tehát mindössze eggyel keményebb keverékeken. Viszonyításképp a két alfás 1,3, illetve 1,7 másodperccel volt elmaradva a Mercedesektől a C5-ösön.

A teszt második, egyben utolsó hete szerdán veszi kezdetét, talán ennek a végén már tisztább képet kapunk, de igazából felesleges is találgatni, hiszen a melbourne-i időmérőig úgy sem mutatja meg egyetlen csapat sem az ereje teljét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: