DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean: Az F1 nem sport, mert nem fair

A francia szerint az autóversenyzés kategóriája annyira igazságtalan, mintha Federernek pingpongütővel kellene játszania. Ő kétszeres futamgyőztes lehetne, de valószínűleg elsőség nélkül fogja abbahagyni.

Mikor állandó versenyzőként megérkezett a Formula-1-be, Romain Grosjean rögtön versenyképes autót kapott a Lotustól. A 2012-es és 2013-as szezonban összesen kilencszer végzett a második vagy harmadik dobogós helyen, utána viszont csak egy alkalommal, az utóbbi években pedig beleszürkült a mezőny hátsó szekciójába. Valószínűnek tűnik, hogy a 33 éves versenyző már sosem szerzi meg a vágyott futamgyőzelmet.

„Ez is megtörténhet. Mégis szerencsésnek tartom magam, hogy tízszer is a dobogón állhattam. Úgy gondolom, kétszer kellett volna győznöm, de a dolgok nem nekem megfelelő módon alakultak” – mondta az Autosportnak Grosjean, aki a 2012-es Európa Nagydíjat és 2013-as Német Nagydíjat tartja kimaradt nagy esélyének. Ezt követően áttért a Formula-1 igazságtalanságának fejtegetésébe.

„A Formula-1-et sportnak hívjuk, de az-e valóban? Ebben nem vagyok biztos. Show, de a sport elvileg igazságos, a Formula-1 pedig nem fair. Nagyon megerőltető F1-es autót vezetni, igénybe veszi a testet, mindenki részéről hatalmas az erőfeszítés. Olyan, mintha Roger Federert arra kérnénk, hogy pingpongütővel menjen a Roland Garrosra. Nem lenne esélye. Vajon sportnak hívnánk a teniszt, ha nem játszana mindenki egyforma ütővel, vagy ha a pálya az egyik oldalon szélesebb lenne?”



Ugyanez a helyzet Grosjean szerint a Formula-1-ben, ahol a középmezőny versenyzői esélytelenek az élcsapatokkal szemben. A francia egyik vetélytársát említi, hogy szemléltesse, mennyire meghatározó a technika az emberrel szemben: „Nézzük meg Daniel Ricciardót. A Renault-nál még egy dobogót sem szerzett. De előtte versenyeket nyert, sokszor volt a dobogón, kiváló versenyző. Minden azon múlik, mit kapsz a kezeid közé.”

„Igen, minden esély megvan rá, hogy nem fogok már nagydíjat nyerni. De megteszem a tőlem telhetőt, hogy esélyem legyen rá a jövőben. Természetesen sok versenyző szerződése lejár év végén, többen visszavonulnak” – folytatta Grosjean. Talán ő fogja befejezni, hiszen szerződése csak 2020-ra érvényes, de az is elképzelhető, hogy a pilótapiac alakulása neki fog kedvezni.

„Ha ilyen döntést hozok, akkor az számomra biztosan gyors folyamat lesz. Ha fél vagy háromnegyed szezon után azt látom, hogy már nincs meg bennem ugyanaz a szenvedély, nem akarom körbeutazni a világot és távol lenni a családomtól, akkor elképzelhető, hogy én fogok visszavonulni és valami másba vágni. De más versenyzőkkel is előfordulhat, támadhatnak lehetőségek. Sosem lehet tudni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: