DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Eltűnhetnek az F1-ből a motorhome-ok

A spórolás jegyében a múlt ködébe veszhetnek a csapatok státusszimbólumai, az európai versenyhétvégéken használt többemeletes épületek. A karbonsemlegesség az új kulcsszó.

A jövőben jelentősen megváltozhat a Formula-1 paddockjainak összképe az európai versenyhétvégéken. A sorozat vezetőinek célja lett, hogy a széria 2030-ra karbonsemlegessé váljon, így most az F1 olyan jellemzőit is felülvizsgálják, amelyek eddig alapvetésnek számítottak. Ebbe a kategóriába esnek az öreg kontinensen kamionokkal szállított motorhome-ok használata is, amelyek az F1 vezetői szemében túlzásnak tűnnek.

 ferrari-motorhome



 „Évente kilenc versenyhétvégére kamionok flottája szállítja a csapatok számára az épületeket. A többi tizenöt futamon megelégednek azzal, ami csütörtökön a helyszínen várja őket. Elmegyünk például Bakuba, ahol szépen előre elkészített épületek várnak minket, amikre senki sem panaszkodik.  Aztán elmegyünk Monzába, ahol ott sorakoznak a paloták és a szállításukhoz szükséges kamionok. A jövőben szeretnénk olyan motorhome-okat, amelyek kisebb energiával felépíthetők” – idézte Toss Brawnt a Motorsport, hozzátéve, hogy a versenynaptár logisztikáját is felülvizsgálják. A vasúti és a vízi szállítási módokra nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni.

A Motorsport tavaly fedte fel, hogy az F1-es csapatok az FIA-val és a Pirellivel együtt összesen nem kevesebb, mint 315 kamiont használnak versenyhétvégéről versenyhétvégére. Ehhez hozzájön a betétsorozatok további 60 teherszállítója, ami óriási környezeti terheléssel jár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: