DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Brawn: A gyártók örülnek a költségsapkának

Ross Brawn szerint Toto Wolff például minden télen több pénzt kér a Mercedestől, ennek viszont a költségsapka érkezésével vége - fenntartható rendszert teremtenek a költekezés helyett.

Az utóbbi hetekben felmerült, hogy 2021-ben a Mercedes távozhat a Formula-1-ből, legalábbis ami a gyári csapatot illeti - azóta már cáfolták ezt az értesülést és maga Toto Wolff mondta azt, hogy biztosan versenyezni fognak abban az évben. Most Ross Brawn, a Formula-1 motorsport-igazgatója is beszélt erről a Motorsportnak.

"Nem látom jelét annak, hogy nem tartanánk meg a gyártókat a Formula-1-ben" - mondta Brawn arra reagálva, hogy az érkező költségsapka riasztó lehet a nagy büdzsével rendelkező gyártók számára. "Bizonyos értelemben a gyártók vezetőségeinek tetszik is az, ami történik, mert biztonságot kapnak. Toto Wolff minden télen odamegy a Mercedes vezetőségéhez és több pénzt kér, mert nyerni akar. Mit mondjanak neki? Hogy nem adunk többet, mert nem akarunk nyerni többet?" - magyarázta.

brawn_2



"Szóval most majd tudni fogják, hogy mennyit fognak elkölteni. Az üzenet az, hogy kontrollálni akarják a költségeket és biztonságot akarnak azt illetően, hogy mennyibe kerül nekik az F1" - mondta, majd hozzátette: például a Mercedes esetében is az a cél, hogy megérje nekik az F1-ben lenni, mert ennyi elköltött pénzzel nyereségesek tudnak lenni.

A kulcs pedig a fenntarthatóság, Brawn szerint azt kell elérniük a költségsapkás megoldással, hogy az egész rendszer fenntartható legyen és ha gazdasági problémák merülnek fel, akkor némi finomhangolással kezelni tudják - most csak átmeneti megoldásaik vannak, de a csapatok mindig "válaszolnak", egy költségsapkával viszont folyamatosan kontrollálhatják az eseményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: