DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Marko megvédte a Red Bull programját

Világos érvekkel vezette le, hogy kinek miért adtak, vagy miért nem adtak több esélyt, szerinte ezen a téren még mindig ők a legjobbak - Vergne, vagy Buemi sosem tér már vissza az F1-be.

Nincs esély a Formula-1-es karrierre a Red Bull korábbi juniorjai számára - mondta dr. Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója. Ugyan egyszer már megtették, hogy egy programjukból távozó pilótát visszahívtak Brendon Hartley személyében, de az sem lett sikertörténet, mással pedig nem fogják megtenni, hiába parádézik a Formula-E-ben Sebastien Buemi, vagy Jean-Eric Vergne.

"Ez a téma már le van zárva. A karrierjüket más irányba, más szériákba vitték" - idézi Vergne esetleges szerződtetésével kapcsolatban Markót az Autosport. "Most ha egy Jean-Eric Vergne Formula-E-t nyer, attól az még teljesen más, mint amire nekünk szükségünk van a Formula-1-ben. Itt teljesen újoncnak számítana. Egy teljes szezon kellene neki csak ahhoz, hogy megszokja a Pirelli-gumik specialitásait."

marko_3



"Ezek miatt ez az ügy már a múlté. Azonban ha körbenézünk, sok olyan pilóta sikeres, aki korábban a mi juniorunk volt. Sok pénzt keresnek és a hobbijukból élnek meg, ez nagyszerű" - tette hozzá Marko, aki reagált a Red Bull programját érő kritikákra is.

"Meg kell érteni ezt filozófiai szempontból. Először is: a junior csapatnak az volt a dolga, hogy támogassa a fiatalokat, mert tudjuk, hogy milyen drága a motosport és Dietrich Mateschitz esélyt akart adni a versenyzőknek. Úgyhogy lett két Formula-1-es csapatunk. Aztán az is világossá vált, hogy támogatni valakit azért, mert viszonylag sikeres, az nem elég. Az lett a döntés, hogy muszáj legalább futamgyőztes potenciállal bírni, ezért lett a kiválasztás ilyen szigorú" - magyarázta.

"Nem értem a kritikát, hiszen támogatunk pilótákat éveken keresztül, akik enélkül egyáltalán nem is jutnának ilyen helyzetbe soha. Aztán lehet, hogy ez nem elég az F1-hez, hiszen csak húsz F1-es pilóta lehet és tudjuk, hogy nem mindenki csak a tehetsége miatt jut be. A programunkból futamot nyert Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Max Verstappen, azt meg sem tudom mondani, hogy hányan állhattak dobogóra. Mi boldogok és büszkék vagyunk és mások le is másoltak minket, de egyik másik program sem közelítette meg azt, amit mi elértünk."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: